Насловна Најновије У Призрену фестивал средњовјековне музике

У Призрену фестивал средњовјековне музике

284
0

У Призрену данас почиње дводневни Међународни фестивал средњовјековне музике „Медимус“, који организују Друштво пријатеља Манастира Светих архангела, Дом културе „Грачаница“ и Фондација „Свети архангели“.

Публици ће се атријуму Цркве Светог Спаса од 20.00 часова представити „Дуо лаута“ и пјевачица Грејс Њуком, инструменталиста и професор музике специјализована за средњовјековне и ренесансне репертоаре, најављено је из Дома културе у Грачаници.

Њукомова, осим сопственог средњовјековног Ансамбла „Руморум“, наступала је и снимала са међународно познатим ансамблима за рану музику, укључујући ансамбле „Леонес“, „Перегрина“, „Жил Биншоа“ и „Ле мироар де музик“.

Она такође компонује сопствену музику и влогерка је за серију ренесансних концерата из Базела „Р ренесанс“.

Предвиђено је да се сутра, посљедњег дана Фестивала, публици од 19.30 часова представи Ансамбл „Парламенто“, а од 20.30 часова Ансамбл „Медимус“.

Чланови Ансамбла „Парламенто“, кад год су у прилици, труде се да пронађу начин да љепоту ране музике унесу и у локалну културу посјећујући основне школе и центре за стара лица у земљама из којих потичу, наведено је саопштењу.

Ансамбл „Медимус“ настао је као природни спој умјетника сродних музичких интересовања и представља више од ансамбла јер је осмишљен као пројекат неке будуће љетне школе ране музике у манастирском простору.

„Медимус“ је фестивал средњовјековне и ренесансне музике који даје јединствен спој аутентичног, старог Призрена, умјетника и публике, наводе из Дома културе и подсјећају да су претходних година, између осталих, учествовали Един Карамазов, Дивна Љубојевић, Слободан Тркуља, мађарски Ансамбл „Музика профана“, Ансамбл „Ренесанс“ из Београда, Ансамбл „Минстрел“ из Дубровника, те гитариста Душан Богдановић.

„Медимус“ је добитник награде „Музика класика“ за 2018. годину, у категорији фестивала од регионалног значаја.

Покровитељ Фестивала је Министарство културе и информисања Србије, а помогли су „Телеком Србија“, „Виндмил“ из Новог сада и „Колашин превоз“ из Зубиног Потока.

ИЗВОРСрна, Спутник, Фото : уступио Дом културе „Грачаница“
Претходни текстСуви коловози, могући застоји на дионицама са радовима
Сљедећи текстКлевета је од данас кривично дјело