Насловна Вијести У припреми транспорт српског пилота рањеног у Нигерији

У припреми транспорт српског пилота рањеног у Нигерији

176
0

Амбасадор Србије у Нигерији Ђуро Ликар изјавио је данас да је пилот хеликоптера Бора Ђукић, који је тешко рањен у нападу у Нигерији, ноћас оперисан и да се сада очекује одлука љекара да ли је спреман за транспорт у Србију.

Како је Ликар рекао Танјугу, очекује се да ће љекари послије 48 сати од операције донијети одлуку о томе да ли је Ђукић спреман за транспорт у Србију.

Амбасадор је објаснио да Ђукић ради за њемачку фирму која пружа логистичке услуге хеликоптерског транспорта за УН у Нигерији, тако да његова фирма у сарадњи са УН и уз помоћ Министарства спољних послова Србије и амбасаде у Абуџи, покушава да организује његов транспорт у Србију, али одлука у потпуности зависити од процјене љекара.

Амбасадор Србије у Нигерији каже да мотив напада, за сада није познат, али да је ријеч о сукобу између нигеријских војника.

Ликар наводи да ће се више тога знати по окончању истраге, али да према информацијама којима сада располаже, нападач је у тренутку спуштања хеликоптера почео да трчи према летјелици испаливши при томе више метака према хеликоптеру и путницима који су се искрцавали.

„Један метак је погодио Ђукића, оружје се затим заглавило, а нападач је наставио да трчи према Ђукићу и два пута га убо бајонетом у стомак, прије него што је убијен. У нападу је убијена и једна Етиопљанка, али се не зна да ли је она држављанка те земље, или је само Етиопљанка поријеклом“, рекао је Ликар.

Према наводима београдских медија, Свјетски програм за храну (Њорлд Фоод Програм -ЊФП) Уједињених нација унајмио је чартер хеликоптер од њемачког авио оператера, а један од пилота био је управо Ђукић.

Нападнут је приликом рутинског слијетања у Дамбои, у Нигерији, гдје се војска бори против исламских побуњеника, када је нападач, нигеријски војник, запуцао из ватреног оружја, а потом напао и сјечивом.

Убијена је једна хуманитарка, један војник, као и сам нападач, док је Ђукић тешко рањен.

Ђукић је смјештен у болницу у Мајдиугурију, гдје је екипа успјела да се евакуише.

Ђукић је рођен 1962. у Чуругу.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстРепублички празник: Шта ће све радити у Бањалуци у понедјељак
Сљедећи текстДодик: Од јануара веће пензије