Насловна Најновије У Српској нема пријављених случајева великог кашља

У Српској нема пријављених случајева великог кашља

140
0

Епидемиолог у републичком Институту за јавно здравство Јелена Ђаковић Девић, рекла је Срни, да до сада није пријављен ниједан случај великог кашља /пертусиса/ у Српској, наглашавајући да је најбоља заштита од ове болести редовна вакцинација дјеце.

Девићева је рекла да пертусис представља заразну болест од које најчешће обољевају мала дјеца.

„Болест узрокује бактерија `бордетела пертусис` /бордетелла пертуссис/, која се након уласка у респираторни систем размножава и ствара токсине, усљед чега настаје оштећење респираторне слузнице“, појаснила је Девићева.

Она је истакла да се пертусис или велики кашаљ преноси капљичним путем, а да први симптоми настају седам до 10 дана послије инфекције.

„Болест се у почетку манифестује симптомима прехладе, након чега кашаљ постаје интензивнији. Јављају се напади кашља нарочито ноћи. Код дојенчади клиничка слика није типична, може да се јави и престанак дисања“, нагласила је Девићева.

Она је навела да болест може да прође без посљедица, али да се могу јавити и компликације као што су упала плућа и средњег уха, крварења у различитим органима која се јављају усљед напрезања, као и конвулзије.

Према њеним ријечима, терапија је симптоматска и антибиотска, а, како каже, најбоља заштита од ове болести је редовна вакцинација дјеце.

Она је нагласила да се дјеца у Српској против дифтерије, тетануса и пертусиса /ДиТеПер/ вакцинишу када наврше два мјесеца, давањем три дозе вакцине против у препорученим размацима.

„Прва ревакцинација против дифтерије, тетануса и пертусиса даје дјеци са навршених 18 мјесеци, а друга ревакцинација код дјеце узраста шест или седам година приликом уписа у основну школу“, навела је Девићева.

Она је навела да је у Српској, према подацима за прошлу годину, обухват вакцинације првом дозом против ДиТеПер-а износио 93 одсто, али да је забиљежен пад обухвата у ревакцинацији и он је износио 65,6 одсто.

Када је ријеч о БиХ, забиљежен је један случај великог кашља или хрипавца, и то код новорођенчета у Херцеговачко-неретванском катнону, објавили су федерални медији.

Двоипомјесечна беба није била вакцинисана, али је имала других здравствених проблема и она је преминула.

У Хрватској постоји и епидемије великог кашља, а након Загреба и Сплита, велики кашаљ почео је да се шири Дубровником.

ИЗВОРСрна, фото Институт за јавно здравство РС
Претходни текстБубић: Убрзање кривичног поступка против Додика нема упориште у закону
Сљедећи текстВласник хотела “Јабланица“ Алмир Џафић, негирао кривицу