Насловна Најновије У тешким условима рада успјешно завршена грејна сезона

У тешким условима рада успјешно завршена грејна сезона

184
0

Директор Јавног предузећа „Топлане Источно Ново Сарајево“ Дејан Берјан, изјавио је Срни да је сезона гријања успјешно завршена – без дана застоја производње и испоруке топлотне енергије и то у тешким условима рада, због постројења старог 47 година.

Берјан је рекао да је јако тешко пословати у таквим условима, када нема могућности набавке резервних дијелова, јер су се престали производити још у прошлом вијеку.

Он је нагласио да су сезони 2022/23. подигли цијену гријања 35 одсто за све категорије, линеарно за цијелу грејну сезону, иако то није била економски оправдана цијена за „Топлане“, будући да је енергент био скупљи у односу на претходну сезону 100 одсто.

„Тако смо почели вршити обрачун услуга према тарифном систему, гдје корисници плаћају зими, односно од октобра до априла за испоручену топлотну енергију плус дистрибутивне трошкове, а у љетном периоду, од маја до септембра, само дистрибутивне трошкове, како бисмо донекле амортизовали дио новчаних средстава која су нам потребна у сезони“, нагласио је Берјан.

Берјан је напоменуо да подизање цијене од 35 одсто, није било економски оправдано, те да има обећање од оснивача, општине Источно Ново Сарајево, да ће субвенционисати разлику цијене за енергент.

Он је рекао да ће цијена за наредну сезону гријања, искључиво зависити од цијене енергента, али прије тога је потребно спровести јавну набавку за енергент.

Што се тиче наплате, Берјан је истакао да је од становништва уредна, те да постоји веома мали број утужених корисника.

„Највећи проблем нам представља велики дуг Дома здравља, који од раније има репрограм дуга, односно вансудско поравнање, којим су нам заробљена велика новчана средства јер и ми имамо велике обавезе према добављачу за енергент“, појаснио је Берјан.

Берјан је нагласио да, према Одлуци о општим условима за производњу, испоруку и кориштење топлотне енергије, сезона гријања траје до 15. априла и може да се настави само уколико је просјечна дневна температура у претходна три узастопна дана напољу нижа од 12 степени Целизијусових, према подацима надлежне метеоролошке службе.

Говорећи о плановима за наредну годину, Берјан је истакао да, као и сваке године, морају да раде редовни годишњи ремонт постројења за наредну грејну сезону, али да ће, нажалост, због старости бити јако тешко пронаћи рјешења за прилагођавање ситуацији у којој се налазе.

„Очекујемо и нове кориснике, како правна тако и физичка лица, и то Ректорат у Источном Сарајеву, Народно позориште, као и велики број физичких лица у новим објектима у улицама Николе Тесле, Прве сарајевске бригаде и Стефана Немање“, рекао је Берјан.

Берјан је истакао да је прошле године завршена израда главног машинског, електро и грађевинског пројекта реконструкције котловнице снаге 20 мегавати „Топлане Источно Ново Сарајево“.

„Сад смо у потрази за финансијским средствима за његову реализацију, јер `Топлане` ту инвестицију не могу завршити из својих средстава“, рекао је Берјан.

Он је напоменуо да је „Сарајево гас“ однедавно у већинском власништву Владе Републике Српске, што је дало Влади могућност да путем овог предузећа уђе у капиталне пројекте проширења гасне мреже на истоку Републике Српске.

„У пројекат гасификације источног дијела Републике Српске укључени смо и ми у преговорима за реконструкцију нашег постројења, односно котловнице и прелазак на гас“, истакао је Берјан.

Берјан је указао да поред тога, свакодневно покушавају да пронађу и друга средства како би могли да ријеше горући проблем, реконструкцију, јер тим додатно рјешавају и проблем екологије у граду Источно Сарајево.

ИЗВОРсрна, фото Читај филтер
Претходни текстОсјетно ниже цијене пелета
Сљедећи текстНовак Ђоковић на конференцији за новинаре у Бањалуци