Насловна Најновије Филм „Што се боре мисли моје“ је српски кандидат за Оскара

Филм „Што се боре мисли моје“ је српски кандидат за Оскара

191
0

Филм „Што се море мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића је српски кандидат за награду „Оскар“, саопштио је данас Филмски центар Србије (ФЦС).

– Селекциона комисија за одабир српског кандидата за награду „Оскар“ Америчке академије филмске умјетности и науке, је већином гласова донијела одлуку да је српски кандидат за награду „Оскар“ за 2023. годину „Што се боре мисли моје“ – каже се у саопштењу.

„Што се боре мисли моје“ је историјски и политички трилер, рађен по сценарију Милинковића и Драгољуба Стојковића, који говори о убиству кнеза Михаила Обреновића (1823-1868), као и догађајима који су непосредно претходили.

Кнеза Михаила тумачи Драган Мићановић, док остале улоге историјских личности играју Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић, Ненад Окановић и други.

Филм је снимљен у продукцији Телеком Србија и куће Бомбона.

ФЦС је био на основу Упутства о избору српског кандидата за награду „Оскар“ Америчке академије упутио позив домаћим продуцентима да до 4. септембра године пријаве играни, документарни, анимирани филм.

Кандидатура се подносила за 96. додјелу „Оскара“, која је најављена за 10. март 2024. године, у категорији за најбољи међународни филм (Интернатионал Феатуре Филм Аwард) за 2023. годину.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстЂере предао меч Међедовићу
Сљедећи текстРогатица: Усвојена резолуција о заштити и неповредивости права Српске