Насловна Најновије Фоча: Огромне бујице широм општине плавиле имања и објекте

Фоча: Огромне бујице широм општине плавиле имања и објекте

144
0

Бујичне поплаве, усљед обилних падавина, направиле су током протекле ноћи велике штете широм општине Фоча, на Тјентишту, Поповом Мосту, Бараковцу, Драгочави и Бастасима.

У општинској Цивилној заштити Срни је речено да је на Тјентишту и Поповом Мосту угрожено шест објеката.

Приликом падавина формиране су бујице које су наносиле блато и муљ. Угрожени су и поплављени домаћинства, угоститељски и привредни објекти и гараже, те неколико објеката Националног парка „Сутјеска“.

Вода и муљ продрли су у стамбену зграду на Тјентишту гдје живи осам породица.

Станар Весо Живановић, рекао је Срни, да овакву бујицу никада није доживио.

„Ово ме никад није снашло, страдало ми је велико сијено, имам двадесет говеда, још ни зима није настала, како ћу изаћи из зиме не знам“, испричао је Живановић.

Он је навео да је 1.00 час послије поноћи узео од комшије грађевинску машину скип и прокопао пут, али да је уништена комплетна зимница, коју су станари држали у подрумима и гаражама.

„Људи су у подрумима и гаражама имали кромпира, пасуља и свега, све је пропало. Kод мене, а и код комшија, било је доста машина – брусилице, моторне тестере, агрегати“, рекао је Живановић.

У приватном кампу „Сутјеска“ поплављени су дрвени бунгалови.

Власник кампа Марко Савић, рекао је да је од стотину лежајева на сувом остало свега двадесетак.

„Kамп је тотално поплављен, лежајеви су под водом, штета је близу 100.000 марака. Огромни наноси блата, поплављено је 80 кревета, 28 купатила, уништени зидови од ригипса. Kолика је вода била и наноси блата, да ми је мање бунгалове помакла са свог мјеста“, испричао је Савић.

Осим смјештајних капацитета, поплављене су му и просторије са веш машинама и сушилицама, док је ресторан остао неоштећен.

„Ја сам јутрос колико сам могао са скипом прокидао канале да вода може отицати и већ се смањује, али је још све под водом“, навео је Савић.

Он је додао да је недалеко од њега бујица однијела пола имања власника Чеде Вуковића.

„Поплављена му је столарска радионица гдје му је столарска машина, нанијело му је блата, однијело грађу, у врту му је муљ и камен, оштећени су и пластеници“, рекао је Савић.

У Цивилној заштити навели су да је штета причињена и на мосту према насељу Бараковац, гдје је јутрос због бујичних наноса саобраћај био потпуно у прекиду.

Наноси су очишћени и саобраћај је успостављен, рекли су у Цивилној заштити.

Поплаве је било и на Драгочави, а штете је било и у рафтинг кампу на Бастасима.

Екипе Цивилне заштите су на терену, пружају помоћ угроженима, сагледавају штету и праве план за санацију.

ИЗВОРсрна, фото Радио Фоча
Претходни текстЗахарова: Нови пакет санкција Москви повећаће проблеме у ЕУ
Сљедећи текстДодик: Долази вријеме националног и политичког окупљања Срба