Насловна Најновије Хан Пијесак проглашен ваздушном бањом

Хан Пијесак проглашен ваздушном бањом

323
0
Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о проглашењу територије општине Хан Пијесак ваздушном бањом.
 
На подручју општине Хан Пијесак налази се природни љековити фактор, односно ваздух/клима са љековитим својствима утврђеним у Извјештају о мјерењу и оцјени квалитета ваздуха у животној средини на локацији у општини Хан Пијесак из јула 2021. године израђеном од Јавне научно истраживачке установе Институт за заштиту и екологију Републике Српске, те Анализи климатских карактеристика општине Хан Пијесак израђеној од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске и у Стручном мишљењу за општину Хан Пијесак као ваздушну бању урађеном од ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Такође, на подручју општине Хан Пијесак обезбијеђено је организовано пружање услуга здравствене заштите и превенције болести, те постоје адекватни објекти туристичке инфра и супраструктуре у складу са Правилником о врсти објеката туристичке инфраструктуре и супраструктуре који се налази на подручју бање.

Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава за период од 1. јануара до 30. новембра 2023. године, у укупном износу од 383.599 КМ.

За субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова издваја се 352.766 KM, а за текуће грантове за национална спортска признања Републике Српске 30.833 КМ.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о давању сагласности на План утрошка средства, којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1.1-31.10.2023. године, у укупном износу од 20.000 КМ.

– Финансијска средства из ове одлуке додјељују се Удружењу „Дванаест беба“ Приједор за суфинансирање пројекта „Дванаест звјездица“ – наводи се у саопштењу.

Такође, Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на План утрошка средства којом се даје сагласност Министарству управе и локалне самоуправе на План утрошка средстава за период 1.1-31.10.2023. године, у укупном износу од 30.000 КМ.

– Финансијска средства из ове одлуке додјељују се Бањалучкој бискупији – Каритас Бањалука, за суфинасирање пројеката „Пучка кухиња“ и „Кућна њега старих и немоћних особа на локацији Приједор/Љубија“.

За реализацију ових пројеката Влада Републике Српске задужила је Министарство управе и локалне самоуправе и Министарство финансија.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстБањалука: Интервенције због олујног невремена (ФОТО)
Сљедећи текстЗајечар: Два радника погинула у руднику “Лубница“