Насловна Најновије Југовић: “Сарајевски Срби настављају живот у Источном Сарајеву“

Југовић: “Сарајевски Срби настављају живот у Источном Сарајеву“

473
0

Срби који су живјели у Сарајеву враћају се и уточиште налазе на подручју града Источно Сарајево, а не Сарајева у Федерацији БиХ и то је неспорна чињеница, изјавио је Срни начелник општине Пале Бошко Југовић.

„Сигурно да је једини разлог тај што ратних година нису могли имати безбједност на федералном дијелу. Зна се колико је почињено злочина и колико постоји јама, логора и мјеста на којима су Срби затварани, силовани и прогањани. То је разлог да они носе веома горке успомене и зато су одлучили да свој живот наставе на подручју Источног Сарајева“, истакао је Југовић.

Југовић је нагласио да је на то градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, указао постављањем табли на улазу у Источно Сарајево, на којима се путницима жели добродошлица у град 157.000 Срба који су морали да напусте Сарајево, као и да иза тога стоје сви начелници општина у саставу града.

Он је подсјетио да је општина Пале прије ратних дешавања, иступила из састава тадашњег града Сарајево, те да 50 одсто садашњег становништва Пала чине Срби који су избјегли из Сарајева.

„То је неспорна чињеница, јер се ти Срби данас не налазе у Сарајеву него у Палама и другим дијеловима региона. То БиХ не може ни у једном дијелу оспорити“, нагласио је Југовић.

Говорећи о пријави коју је против градоначелника Источног Сарајева поднијела градоначелник Сарајева Бењамина Карић, због, како је навела, „изазивања или распиривања националне, расне или вјерске мржње“, Југовић је рекао да је Ћосић коментарисао и коментарише свој народ.

„Није говорио ни о Бошњацима ни о Хрватима, него говори о својим Србима, народу који је нашао могућност за даљи живот на подручју града Источно Сарајево и то је неспорно право и иза тога стојимо сви начелници општина у саставу града“, нагласио је Југовић.

Он је додао да Карићева може поднијети пријаве и против начелника општина у саставу града Источно Сарајево, као и да ово није ни прва ни посљедња пријава против српских становника или функционера.

На шест кључних улаза у Источно Сарајево, прије два дана постављене су табле са називом и подручјем града на српском и енглеском језику, на којима је истакнут податак да је 157.000 Срба морало напустити Сарајево.

Након тога је градоначелник Сарајева Бењамина Карић, поднијела кривичну пријаву против градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, за, како је навела, „изазивање или распиривање националне, расне или вјерске мржње“.

ИЗВОРсрна, фото Кроз Стару Херцеговину
Претходни текстКларенберг: “Лондон деценијама ради на комадању Србије“
Сљедећи текстПочело обиљежавање 81 године од Битке на Козари