Насловна Најновије “Њујорк Тајмс“: Алијанса неће у јулу позвати Украјину у чланство

“Њујорк Тајмс“: Алијанса неће у јулу позвати Украјину у чланство

53
0

Лидери НАТО-а неће позвати Украјину да се придружи Сјеверноатлантском савезу на самиту Алијансе у јулу, упркос напретку руске војске и могућности великих територијалних губитака за Кијев, пише амерички лист „Њујорк тајмс“.

„НАТО не жели да прима нову чланицу која би, према обавези колективне безбједности, увукла Алијансу у највећи копнени рат у Европи од 1945. године“, наводи амерички лист, позивајући се на неименоване изворе.

Према писању листа, учлањењу Украјине противе се Њемачка и САД и очекује се да се Кијеву понуде инструкције за кретање ка учлањењу у Алијансу.

„Њујорк тајмс“ напомиње да Русија наставља да напредује на ратишту и да се чини да је Украјина у опасности да изгуби рат.

„Ситуација на терену може да изгледа доста горе него данас и онда ће право питање бити како да се осигура да Русија не побиједи“, рекао је бивши амбасадор САД у НАТО-у Иво Дадлер, којег је цитирао „Њујорк тајмс“.

Дадлер је навео да би то питање могло да потпуно промијени природу дебате, пренио је Тас.

Украјина је предала захтјев за брзо учлањење у НАТО у септембру 2022. године, а на самиту у Вилњусу прошле године добила је гаранције да ће се учланити у Алијансу када се испуне услови за то.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстОрбан међу лауреатима највишег одликовања Српске
Сљедећи текстОрбан: Пред Српском стоји велика будућност