Насловна Најновије Орбан међу лауреатима највишег одликовања Српске

Орбан међу лауреатима највишег одликовања Српске

61
0

Орден Републике Српске на огрлици, који ће данас бити уручен мађарском премијеру Виктору Орбану у Бањалуци, највише је одликовање Републике Српске које се додјељује још од 1993. године, али лауреата нема много.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је Орбана поводом Дана Републике – 9. јануара, а одликовање ће бити уручено данас у Палати Републике.

Ово одликовање прошле године припало је предсједнику Русије Владимиру Путину за нарочиту патриотску бригу и љубав према Српској.

О значају овог одликовања говри и податак да је од 1993. године до 2020. додијељено само шест пута.

Носиоци највишег одликовања Републике Српске кроз историју су, између осталих били и блаженопочивши патријарх српски Павле, који је одликован 2009. године, високи званичници Русије Валентина Матвијенко и Сергеј Лавров, те предсједник Србије Александар Вучић, који су одликовани 2018. године.

Међу носиоцима највишег одликовања Републике Српске су бивши лидер Срба у Хрватској Јован Рашковић и бивши предсједник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић.

Ордење и одликовање Републике Српске установљени су 1993. године и дефинисани Уставом Републике Српске.

Одликовања Републике Српске додјељују се онима који су дали или дају допринос афирмацији Републике, али и појединцима који су показали личну храброст, хуманизам, племенитост, пожртвовање или допринијели развоју толеранције.

Одликованом се уз орден или медаљу уручује и кожна мапа са исписаном повељом са једне и слика која прати орден или медаљу са друге стране и кеса на којој је златотиском исписано: „Предсједник Републике!“, „Одликовања Републике Српске“ и осликан грб Републике Српске.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПризнали БиХ на основу лажног обећања Алије Изетбеговића
Сљедећи текст“Њујорк Тајмс“: Алијанса неће у јулу позвати Украјину у чланство