Насловна Најновије Џатрас: Срби прве жртве новог свјетског поретка

Џатрас: Срби прве жртве новог свјетског поретка

202
0
Срби су били прве жртве или „покусни кунићи“ монополарног новог свјетског поретка, али се тај поредак приближава свом крају, рекао је данас у Бањалуци угледни амерички дипломата Џејмс Џатрас.
 
Џатрас, који је на Факултету политичких наука одржао предавање „Геополитичке посљедице сукоба у Украјини“, рекао је  да су ратови деведесетих година прошлог вијека на простору Балкана, те ширење НАТО-а, допринијели данашњој ситуацији у свијету.
 
Џатрас сматра да ће амерички притисци на новоизабраног предсједника Републике Српске Милорада Додика бити настављени.

– Они су покушали са обојеним револуцијама и у томе нису успјели, али ће наћи друге начине да га притишћу – рекао је Џатрас.                                                         

Када је ријеч о рефлексијама избора у Америци на остатак свијета, па и на Западни Балкан, Џатрас сматра да се суштински ништа неће промијенити јер чак и да су републиканци боље прошли, ништа се не би промјенило зато што је руководство ове странке настројено глобалистички и агресивно, као демократе.

Политички аналитичар Срђа Трифковић, рекао је да не постоји политика БиХ, већ да постоје сукобљени интереси конситутивних народа, што спречава чак и теоретску могућност кохерентне политике БиХ као државе.

Говорећи о изборима за законодавна тијела у САД, Трифковић је нагласио да они немају великог утицаја на спољну политику те земље, поготово када између Демократске и Републиканске странке и не постоји велика разлика у стратешком приступу.

– Републиканци се скоро утркују са демократама, ко ће бити агресивнији према Русима и ко ће бити одлучнији у подршци Украјини, ко ће чвршће да се заклиње у трајност тој подршци и ријешености да се бије битка против Руса до посљедњег Украјинца или до посљедњег Европљанина на економском плану – навео је Трифковић.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстРасписан Kонкурс за израду званичног сувенира општине Пале
Сљедећи текстВласеница: Постављен споменик у част палим српским борцима