Насловна Вијести Бесплатно школовање за све ученике Призренске богословије

Бесплатно школовање за све ученике Призренске богословије

152
0

У обновљеној Богословији Светих Кирила и Методија у Призрену ускоро треба да започне нова школска година, а од ове године је Епархија рашко-призренска обезбиједила бесплатно школовање за све богослове.

Епископ рашко-призренски Теодосије, који је и ректор Богословије, се нада да ће бесплатно школовање бити додатни мотив за многе родитеље да своју дјецу, која желе да започну богословску школу, пошаљу у Призренску богословију, чиме ће дати велики допринос Цркви и Епархији, пошто је ово један од најважнијих стубова црквеног и народног живота на Косову и Метохији.

Из Призренске богословије су истакли да су богослови, њих тридесетак, уједно најбројнији српски становници царског града у вријеме школске године и њихов долазак представља велику радост.

Владика Теодосије рекао је да је Епархија, захваљујући путем стипендија, обезбиједила бесплатно школовање у дане када цијела Српска православна црква заједно са државом Србијом улажу велике напоре да се очува српски народ на Косову и Метохији.

Владика је појаснио да сви нови ученици Призренске богословије, укључујући и оне који су већ уписани, имају бесплатно школовање, уџбенике и интернат, укључујући и упис школе за нове ученике.

„На тај начин ће Епархија рашко-призренска, захваљујући помоћи добрих људи, моћи да подмири све трошкове школовања ученика. Тако ћемо највише изаћи у сусрет родитељима, који су своју децу послали у Призрен да би учили богословију“, истакао је епископ Теодосије.

Све потребне информације заинтересовани могу добити на сајту www.богословијапризрен.орг, путем телеФона 020/610-007 или путем е-адресе богословијапризрен@гмаил.цом.

Призренска богословија основана је 1871. године и дала је велики број црквених дјелатника, архијереја, свештеника, монаха и професора који су обиљежили историју Српске православне цркве у посљедњих 150 година њеног постојања.

Након потпуне обнове свих школских објеката 2016. године, Призренска богословија једна је од најбоље опремљених школа, са најсавременијим условима за интернатски живот и учење богословаца.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУскоро оснивање Туристичко-информативног центра Источна Илиџа
Сљедећи текстДодик: Турковићева све учинила да разбије политику у БиХ, не заслужује да мирно дочека крај мандата