Насловна Најновије Борци Сарајевско – романијске регије нису изгубили ни педаљ територије

Борци Сарајевско – романијске регије нису изгубили ни педаљ територије

293
0

Борци Сарајевско-романијске регије нису изгубили ни педаљ територије коју су бранили, чиме је херојски српски народ показао да ће опстати Република Српска, рекао је данас потпредсједник Народне скупштине Петко Ранкић на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

„Наш херојски народ је у више наврата показао да нећемо напустити наша огњишта и да ће сигурно Република Српска опстати и да је нико не може уништити“, изјавио је Ранкић на „Новом Зејтинлику“, гдје је одата почаст за више 4.000 хероја погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

Он је истакао да српска покољења не смију заборавити 25.000 погинулих српских бораца, који су за Републику Српску дали највредније, животе.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, рекао је да је војничко гробље „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу, најсветије мјесто гдје почива 949 српских синова, што значи да је на том мјесту сахрањен сваки четврти од 4.222 борца погинула у одбрани ове регије.

Он је подсјетио да су људи, који су одлучили да изађу из Сарајева које је одбрањено у периоду од 1992. до 1995. године, осим материјалних вриједности, одлучили да понесу и највредније, а то су посмртни остаци њихових најмилијих који данас почивају на „Новом Зејтинлику“.

Према његовим ријечима, боравак на овом мјесту за све оне који се баве јавним радом на свим новима власти, мора да буде и опомена, да знају колика је вриједност уложена у Републику Српску и да то треба да се цијени и уважава.

Ћосић је подсјетио да су српски борци одбили 35 непријатељских офанзива од 1992. до 1995. године, али су након Дејтонског споразума морали да напусте већи дио Сарајева јер је припао Федерацији БиХ /ФБиХ/, а био је под контролом српске војске.

Окупљенима на Војничком гробљу на Сокоцу, обратили су се Ранкић, предсједник Борачке организације Српске Радан Остојић и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

На Сокоцу и Равној Романији данас је обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Одбрана Сарајевско-романијске регије, била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске у коме је Сарајевско-романијски корпус корпус одбио 35 офанзива непријатељских снага.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстУченици I3 – побједници овогодишње пројекат седмице
Сљедећи текстСоколац: Полиција ће одржати повољно стање безбједности