Насловна Вијести Брисел обећао да ће примити земље западног Балкана у ЕУ

Брисел обећао да ће примити земље западног Балкана у ЕУ

337
0

Брисел је обећао да ће примити земље западног Балкана у ЕУ, а Украјина би брзо могла да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, рекао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

„Ми смо у Солуну обећали земљама западног Балкана европску будућност. Неки ће успјети да буду кандидати, други неће“, изјавио је Борељ за лист „Журнал ду диманш“.

Он је додао да Украјина има европску културу и да се ЕУ може проширити. „Украјина са својим вриједностима, културом и историјом већ је почела припреме да се придружи Европи кроз реформе и прије почетка сукоба са Русијом“, рекао је дипломата.

Украјински предсједник Владимир Зеленски потписао је апликацију за придруживање ЕУ 28. фебруара, а у мају је Европска комисија примила испуњен упитник Кијева за почетак преговора.

Шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да Комисија припрема експертски став за земље чланице Уније и да ће бити готов до краја наредне седмице.

Неке земље као што су Чешка, Бугарска, Словенија, Пољска, Словачка, Летонија, Литванија и Естонија подржавају идеју приступања Украјине ЕУ, док се Холандија и Данска противе.

Њемачка је као компромис предложила варијанту према којој би статус био условљен.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНаредних дана претежно сунчано уз дневну облачност
Сљедећи текстДодик: Ускоро састанци са Чавушоглуом и Путином