Насловна Најновије Бјелица: Нико не може забранити функционерима из Србије и Црне Горе да...

Бјелица: Нико не може забранити функционерима из Србије и Црне Горе да дођу у Српску

174
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је данас да функционерима Србије и Црне Горе нико не може да забрани да дођу на обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

Бјелица је рекао Срни да су Шмитовом изјавом – да прослава 9. јануара представља кршење одлука Уставног суда БиХ, те његов покушај да утиче на то да функционери Србије и Црне Горе не присуствују обиљежавању Дана Српске – послате поруке шта западне земље желе Републици Српској.

„То је за мене изјава нелегитимне личности и туристе која нема никакву тежину. Девети јануар је слава Републике Српске. Домаћин позива своје пријатеље да тај дан дођу и ако неће доћи представници братских Србије и Црне Горе, ко ће онда доћи“, рекао је Бјелица.

Он је нагласио да су високи представници у БиХ наметањем одлука укидали обиљежја Српске, те су формиране заједничке Оружане снаге и безбједносне институције.

„Жељели су да одузму што више надлежности од Републике Српске и морало се рећи `доста` јер Дејтонски споразум не предвиђа ни заједничку портирску службу“, навео је Бјелица.

Бјелица је истакао да ће 9. јануар бити обиљежен и на Сокоцу полагањем вијенаца на војничком спомен-гробљу „Нови Зејтинлик“.

Шмит је раније рекао да је прослава 9. јануара као Дана Републике Српске „јасан и директан пропуст у спровођењу одлука Уставног суда БиХ, као и одлука високог представника“, те да непоштовање одлука тог суда представља кривично дјело.

Он је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању Дана Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ петак о измјенама Изборног закона
Сљедећи текстЂоковић пети пут најбољи спортиста Европе у избору Новинских агенција