Насловна Најновије Више од пола милиона за три пројекта

Више од пола милиона за три пројекта

189
0

Град Источно Сарајево издвојиће у идућој години укупно 580.000 КМ за три инфраструктурна пројекта на подручју општине Соколац, договорено је на недавном састанку представника овог града и општине.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да ће наредне седмице град и општина Соколац потписати споразум о заједничкој куповини соколачке Аутобуске станице, према којем ће град обезбиједити 150.000 КМ, а општина 330.000 КМ.

Ћосић је истакао да ће град крајем ове године расписати јавни позив за комплетну изградњу канализације у насељу Батово код Кнежине, пројекта вриједног 162.000 КМ, и понуђачу за радове понудити плаћање у двије рате, једну од 81.000 КМ у овој и другу у истом износу у идућој години.

Он је навео да ће комплетна реконструција Улице цара Лазара на Сокоцу коштати 630.000 КМ, а попречних улица – Романијске, Радомира Нешковића и Јове Јанковића укупно 350.000 КМ.

За реконструкцију Улице цара Лазара град ће у овој години расписати тендер за дио радова и обезбиједити 350.000 КМ, а у 2024. ће дијелом из буџета и кроз кредитна средства доћи до средстава потребних за комплетну реконструкцију те и три попречне улице на Сокоцу.

Ћосић је најавио да слиједи усвајање плана капиталних инвестиција у буџету града за двије године и да ћа за пројекте у општини Соколац бити планирано још око 700.000 КМ у 2024. години.

За начелника општине Соколац Милована Бјелицу овај састанак је наставак разговора са градоначелником започетог прије шест мјесеци, на којем је договорено да општина откупи Аутобуску станицу од садашњег власника и дио објекта уступи Ватрогасном одјељењу Соколац, те да град Источно Сарајево учествује са 150.000 КМ.

Бјелица је нагласио да је договорено да град суфинансира пројекат реконструкције четири улице у градском насељу Соколац и да општина за преостали дио нађе додатна средства.

Он је изјавио Срни да је подсјетио Ћосића да је локална управа поднијела захтјев „Путевима Републике Српске“ да распише тендер за израду пројектне документације за трећу траку преко Романије у дужини од 20 километара – од Подроманије до мјеста Мокро.

Бјелица је нагласио да у овој документацији треба предвидјети и изградњу четврте траке на дионици преко Равне Романије од ресторана „Пеђа“ до Етно-ресторана „Романија“ дужине два километра на подручју гдје се планира градити Соколов град и за потребе развоја туризма на овом простору.

„Предложио сам и да покушамо заједнички изнаћи средства за прву фазу пројекта освјетљавања пута према манастиру Светог Георгија на Равној Романији и до Планинарског дома `Црвене стијене` у дужини од шест километара“, навео је Бјелица.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, који је учествовао у разговору о пројектима, изразио је задовољство постигнутим договором представника града и општине, према којем ће град издвојити средства за три битна пројекта.

Према његовим ријечима, прва фаза реконструкције Улице цара Лазара планирана је у 2023. години, а друга у 2024, што подразумијева уклањање оштећеног асфалта, уградњу тампона, изградњу ивичњака и асфалтирање.

Башевића радује да је на помолу и рјешавање проблема враћања у функцију Аутобуске станице на Сокоцу, која је у власништву компаније „АутоХерц“ из Груда и није у функцији од почетка јануара прошле године.

„Потписивањем и реализацијом споразума између општине и града рјешава се горући проблем наше локалне заједнице“, напоменуо је Башевић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас обилније падавине на западу
Сљедећи текстБјелица: Српској предстоји борба за надлежности и већу аутономију