Насловна Најновије Вучић: Са Зеленским нису потписани споразуми о оружју и муницији

Вучић: Са Зеленским нису потписани споразуми о оружју и муницији

96
0

Предсједник Србије Александар Вучић, рекао је данас, да Србија није потписала никакве аранжмане и споразуме са предсједником Украјине Владимиром Зеленским, о сарадњи у вези са оружјем и миницијом.

„Ми подржавамо територијални интегритет Украјине, а они подржавају територијални интегритет Србије на чему само им дубоко захвални. Обе земље подржавају прописе Повеље УН и Резолуције УН, које су темељ и основа међународног јавног права“, рекао је Вучић новинарима у Тирани.

Говорећи о ставу српских власти према Русији којој Београд није увео санкције, Вучић је нагласио да то није „хибридна позиција“, већ врло јасан став слободне земље која сама доноси одлуке, за себе и за добро свог народа.

Он је истакао да је то веома рационалан и врло прагматичан приступ Србије.

РТК | Володимир Зеленски

„И не знам да ли ћемо моћи да кажемо да ће то трајати заувек, јер се никад не зна са којим притиском ћемо се суочити. Али до сада смо издржали све врсте притисака и веома пажљиво пратимо шта се дешава по питању наших националних и државних интереса“, навео је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се Србија до сада није усаглашавала са актима ЕУ, попут оног којим се предсједник Русије Владимир Путин сматра одговорним за убиство руског опозиционара Алексеја Наваљног.

„Мислим да је веома важно да Србија води самосталну политику, независну и да процењује од случаја до случаја“, рекао је Вучић.

Он је навео да је јуче са предсједником Украјине, обавио дуг и врло коректан разговор о свим темама, укључујући и о ситуацији на фронту у Украјини, али и о билатералним односима двије земље.

„Причали смо о хуманитарним питањима, европском путу и Србије и Украјине. Наравно, причали смо и о ситуацији на фронту“, рекао је Вучић и додао да Србија „нема шта да замјера Украјини, као и да мисли да они имају веома фер однос према Србији“.

На питање да прокоментарише изјаву шефа посматрачке мисије Парламентарне скупштине Савјета Европе Стефана Шенаха, да је стечен утисак да су избори у Србији „покрадени“, Вучић је рекао да се не може говорити о изборној крађи без изношења доказа.

ИЗВОРсрна, фото EPA-EFE/MALTON DIBRА, Танјуг
Претходни текстДр Јевтовић успјешно завршила едукацију о алгоритмима дерматоскопије
Сљедећи текстБрисел: Тренутак да БХ власти покажу резултате