Насловна Најновије Градоначелник Ћосић дочекао патријарха Порфирија

Градоначелник Ћосић дочекао патријарха Порфирија

195
0
Градоначелник Источног Сарајева, Љубиша Ћосић, заједно са Његовим високопреосвештенством митрополитом дабробосанским Хризостомом, протојерејима и јерејима Српске православне цркве, данас је на аеродрому у Сарајеву дочекао Његову Светост патријарха српског Порфирија, који почиње дводневну посјету Фочи поводом освештања Храма Светог Саве, највеће црквене грађевине у Републици Српској, БиХ и шире.
 
Патријарха Порфирија на аеродрому су дочекали и начелници општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Јован Катић и Маринко Божовић.
 
„Ово је историјски догађај за српски православни народ на овим просторима, јер је изградњом овог велелепног храма испуњен вишевјековни завјет православних Фочака да у центру града поново имају цркву, као што је то било и прије турског ропства, чиме су у дјело преточени познати стихови: „Хоћемо ли, чоче, чоче, градит цркву насред Фоче?“, истакао је Ћосић.
 
Он је напоменуо да су православни Срби у Фочи, све до изградње Цркве Светог Николе 1857. године, скоро три и по вијека били без храма, али да то овај вјерни народ није спријечило да се окупља и очува православље и своју традицију.
 
„Ова чињеница нам још једном доказује да је Српска православна црква темељ очувања српског националног идентитета, као и центар окупљања нашег православног народа гдје год да живи“, рекао је Ћосић.
ИЗВОРртвис
Претходни текстСутра облачно и хладно
Сљедећи текстПотребни донатори тромбоцита за Александра Милетића из Фоче