Насловна Најновије Данас истиче рок за објаву резултата

Данас истиче рок за објаву резултата

218
0

Централна изборна комисија /ЦИK/ БиХ, данас би требало да објави прелиминарне резултате општих избора, што је рок прописан Правилником о провођењу избора.

Правилником је предвиђено да „ЦИK утврђује и објављује изборне резултате, након обједињавања резултата гласања са редовних бирачких мјеста и резултата добијених пребројавањем гласова у Главном центру за бројање, најкасније 20 дана након одржавања избора“.

Из Главног центра за бројање, рекли су раније, да вјерују да ће сви нивои власти у БиХ, осим опције предсједника и потпредсједника Републике Српске, бити пребројани у року, односно до 22. октобра.

Предсједник СНСД-а и кандидат за предсједника Републике Српске Милорад Додик, најавио је да ће против свих чланова ЦИK-а БиХ бити поднесене кривичне пријаве, уколико данас не буду објављени прелиминарни резултати избора за предсједника Српске.

ЦИK је 10. октобра по службеној дужности наредио отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића, на свим редовним бирачким мјестима у Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Против ове наредбе гласао је члан ЦИK-а Владо Рогић, уз образложење да наредба није заснована на Изборном закону БиХ и да је преурањена, јер још нису утврђени резултати избора.

Након што ЦИK објави резултате почиње да тече рок за жалбе.

Сходно Правилнику о провођењу избора, ЦИK коначне резултате општих избора треба да потврди најкасније 30 дана од дана одржавања избора, односно до 2. новембра.

ИЗВОРсрна, фото Аваз.ба
Претходни текстСинхронизованим дјеловањем заштитити жртве насиља у породици
Сљедећи текстДанас показна вјежба у случају разорног земљотреса