Насловна Вијести Синхронизованим дјеловањем заштитити жртве насиља у породици

Синхронизованим дјеловањем заштитити жртве насиља у породици

164
0

Синхронизовано дјеловање надлежних институција и служби неопходно је за адекватну помоћ жртвама породичног насиља, док је превенција услов за смањење случајева насиља, речено је на данашњем састанку који је у Источном Сарајеву организовало Удружење грађана „Женски интерактивни рурални центар“ /ЖИР/.

Истичући значај синхронизоване подршке жртвама породичног насиља, извршни директор ЖИР-а Милена Регоје навела је да се с тим циљем унапређује сарадња са полицијом, центром за социјални рад, школама, домовима здравља, центром за ментално здравље и другима који могу пружити подршку када су у питању жене жртве породичног насиља.

– Глобална, али и наша истраживања указују на то да је свака друга жена до 15. године преживјела неки облик насиља, док су од 10 убијених у породичном насиљу девет жене – рекла је Регоје.

Она је указала на чињеницу да је током и након пандемије вируса корона повећан број жена затражио помоћ због насиља у породици.

Психолог Љиљана Пурковић истала је потребу унапређења механизама заштите жртава породичног насиља, при чему су незаобилазни синхронизовано дјеловање надлежних служби и стручњака различитих профила.

Према њеним ријечима, свака локална заједница може доста учинити, почевши од најранијих дана, основних и средњих школа, када је у питању превенција породичног насиља.

Координатор стручног тима Сигурне куће у Бијељини Милка Стевић рекла је да битно да лица која трпе насиље и професионалци који раде у надлежним институцијама препознају значај и улогу сигурне куће, као и правовременог заједничког приступања рјашавања проблема породичног насиља.

Данашњи састанак одржан је у оквиру пројекта „ИСКРА“ – Источно Сарајево ка квалитетном координисаном одговору на родно засновано насиље акцијом, који је подржала бањалучка Фондација „Удружене жене“.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстЛана Пудар пета на Свјетском купу у дисциплини 200 метара делфин
Сљедећи текстДанас истиче рок за објаву резултата