Насловна Најновије Додик: Здравственим установама и педијатрима обезбиједити све што треба

Додик: Здравственим установама и педијатрима обезбиједити све што треба

208
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је данас у Бањалуци, да се здравственим установама и педијатрима у Српској, жели обезбиједити све што је потребно да би се успјешно борили са изазовима.

„Ово је један од тренутака који изазива срећу и задовољство, јер је чињеница да смо успјели урадити нешто што није нико у региону“, рекао је Додик у Универзитетском клиничком центру Републике Српске /УКЦ/ гдје је за породилишта у Српској уручио инкубаторе и опрему за збрињавање новорођенчади, набављене средствима прикупљеним на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.

Он је нагласио да се овом акцијом желе окупити сви људи и институције како би било исказано људско достојанство, јер се жели реаговати на изазове и проблеме.

Додик је истакао да су спороведене многе хуманитарне акције чиме је Српска показала да је одговорно друштво, што ће и остати.

„Спасити једно дијете, значи спасити свијет. У посљедњој акцији највећи лични донатор са 20.000 КМ била је Драгица Стојановић и захвалан сам јој на томе. Ово ће бити помоћ за дјецу којој је неопходна јер ће им бити спасени животи. Крајем ове године имаћемо још једну акцију“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да се донаторским вечерима „С љубављу храбрим срцима“ скупи око милион КМ за рјешење многих проблема, а да напор појединаца да дају лична средства показује да је Српска одговорно друштво.

„Сваки пут када организујемо акцију размишљамо како то моделирати и како новац употријебити. Здравствени сектор у Републици Српској развијамо и опредијелили смо се да изградимо нове болнице, а неке и да адаптирамо. Желимо да изградимо болницу у Требињу, реконструишемо оне у Градишци и Зворнику и у Приједору“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска, упркос изазовима, стабилна, да ће успјешно извршити финансијске обавезе у овој години, а исто тако планира их и за наредну.

Додик је напоменуо да је Српска изложена политичкој елиминацији и да сви морају да тога буду свјесни јер то значи да желе да јој одузму све функције, а да центар одлучивања буде премјештен у федерално Сарајево.

Он је навео да је у глобалним центрима моћи одлучено да се врши централизација и унитаризација БиХ, а да Српска буде сведена на протоколарни дио.

„Морамо се изборити да останемо оно што јесмо, али и да будемо још самосталнији. То није криминално, него легитимно и легално. Тражимо да управљамо ресурсима које имамо, а једно од питања јесте прича о имовини. То значи да би Српској припале болнице које је она изградила својим средстваима, а да би, рецимо, новчана средства за УКЦ била пренесена на фондове на нивоу БиХ“, рекао је Додик.

Он је поновио да је имовина кључна, јер ако ње нема нема ни државе, те навео примјер БиХ те да због тога у неким далеким канцеларијама кажу да треба премјестити власништво имовине на друга мјеста.

Додик је данас у УКЦ-у Српске уручио инкубаторе и опрему који су набављени из средстава прикупљених на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“, која је одржана под његовим покровитељством у децембру прошле године.

Опрема је уручена руководствима болница у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Фочи, Градишци, Приједору, Зворнику, Требињу, Невесињу, Источном Сарајеву, као и болница у Грачаници на Косову и Метохији и Ливну у Федерацији БиХ.

Прво донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“ одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести. У годинама које су долазиле армија хуманитараца стајала је уз дјецу са потешкоћама у развоју, малишане обољеле од дијабетеса, дјецу са аутизмом, потом за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, као и за обољеле од ријетких генетских обољења.

ИЗВОРСрна
Претходни текстБорачке организације Источне Херцеговине подржаће Радана Остојића
Сљедећи текстПале: У сриједу инклузивни фестивал “Фјужн фиеста“