Насловна Најновије Додик и Цвијановић сутра на обиљежавању Дана сјећања у Доњој Градини

Додик и Цвијановић сутра на обиљежавању Дана сјећања у Доњој Градини

140
0
Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић присуствоваће сутра обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Према програму обиљежавања Дана сјећања у Доњој Градини, у 10.00 часова биће положени вијенци и цвијеће на гробно поље „Тополе“, најављено је из Кабинета предсједника Српске.

У 10.30 часова на гробном пољу „Храстови“ биће служен парастос и помен жртвама усташког злочина – геноцида НДХ, док је обраћање званичника предвиђено у 11.15 часова.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

ИЗВОРртрс
Претходни текстМарко Поповић и Матеј Влашки добили признање за најбољу иновацију у области предузетништва
Сљедећи текстДодик: Све што буде потписано о имовини биће и спроведено