Насловна Најновије Европски парламент тражи хапшење Лукашенка

Европски парламент тражи хапшење Лукашенка

175
0

Одбор за спољне послове Европског парламента позвао је данас земље и институције ЕУ да траже налог Међународног кривичног суда /МКС/ за хапшење предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка због, како су навели, његовог учешћа у евакуацији дјеце из подручја борбених дејстава у Украјини.

Институције ЕУ и државе чланице су позване да предузму све неопходне кораке на међународном нивоу да би омогућили кривично гоњење бјелоруских политичких и војних лидера одговорних за злочине против човјечности и геноцид.

Будући да је МКС већ издао налоге за хапшење предсједника Русије Владимира Путина и комесарке за права дјетета Марије Лавове-Белове, европосланици су овај суд позвали да размотри сличан налог за хапшење Лукашенка.

Одбор је данас одобрио извјештај о ситуацији у Бјелорусији, у коме се наводи да „посланици Европског парламента са великом забринутошћу прате очигледну политичку, економску, војну и културну потчињеност Бјелорусије Москви, чинећи земљу де факто сателитском државом која такође има тактичко нуклеарно оружје под руском командом“.

С тим у вези, Европски парламент позива државе и институције ЕУ да „не признају било какве споразуме који су склопили Минск и Русија који уступају суверенитет земље против воље бјелоруског народа“.

Од времена хладног рата, америчке тактичке нуклеарне авијацијске бомбе „Б-61“ стално су распоређене у Њемачкој, Италији, Белгији и Холандији, наводи ТАСС.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМирјани Карановић награда „Павле Вуисић“
Сљедећи текстЗакључци против интереса Српске биће поништени у Народној скупштини