Насловна Вијести Република Српска Ивањданска берба траве иве

Ивањданска берба траве иве

179
0

Национални парк „Дрина“ Сребреница организује данас другу туристичко-еколошку манифестацију „Ивањданска берба иве“ на локалитету Бијеле воде у оквиру овог парка.

Осим бербе иве која је једна од најљековитијих трава на нашем простору, биће организовано и стручно предавање о њеној, као и љековитости других трава које расту и доступне су на овом подручју.

„Тог дана биће отворена и новоизграђена планинарска кућа те организована извјесна такмичења и дружење учесника ове манифестације“, рекао је Срни директор „Дрине“ Радомир Павловић.

Он је истакао да је ово најмлађи национални парк у Републици Српској и БиХ и да се ради на његовој промоцији, заштити богатих природних потенцијала и креирању садржаја за привлачење туриста специфичних интересовања као што су планинари, биолози, геолози, историчари, љубитељи биља, дивљачи, риболова, одмора на води, те екстремних спортова.

Павловић је позвао све љубитеље природе и алтернативног лијечења да учествују у овој акцији.

Вишедеценијска традиција у Сребреници је да се на Ивањдан иде у бербу траве иве на локалитете Радава и Бијеле воде гдје су њена највећа станишта, јер постоји вјеровање или легенда да ива има најљековитија својства када се убере на Ивањдан.

Руководство Националног парка „Дрина“ је организовањем ове манифестације ту локалну традицију на неки начин увело у институционални оквир очекујући да ће она у будућности допринијети афирмацији овог парка, обогаћивању његове понуде и остваривању материјалне добити.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра отварање ,,Петровданских дана“
Сљедећи текстУ суботу традиционални Петровдански шаховски турнир у Трнову