Насловна Најновије Кошарац у Бриселу потписао Споразум о приступању БиХ програму ЕУ за јединствено...

Кошарац у Бриселу потписао Споразум о приступању БиХ програму ЕУ за јединствено тржиште

177
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац потписао је данас у Бриселу Споразум о приступању БиХ програму Европске уније за јединствено тржиште, који обухвата период од 2021. до 2027. године.

Споразум је потписан у Генералном директорату Европске комисије за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа.

Програм јединственог тржишта чини шест стубова, а његови главни циљеви су и повећање ефикасности јединственог тржишта, подршка конкурентности малих и средњих предузећа, унапређење здравља људи, животиња и биљака, те омогићавање висококвалитетних европских стандарда, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац је истакао да је приступање Програму јединственог тржишта резултат усаглашавања и договора надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ.

– Након обављених консултација надлежних институција на свим нивоима у БиХ, потврђен је заједнички интерес и исплативост за приступање БиХ стубу који се тиче конкурентности и одрживости малих и средњих предузећа – додао је Кошарац.

Он је навео да овај стуб представља наставак ЦОСМЕ програма у којем је учествовала БиХ, а који је био на снази од 2014. до 2020. године и био намијењен подршци конкурентности малих и средњих предузећа.

На састанку је истакнуто да је преко финансијских посредника 110 привредних друштава у Републици Српској користило 22 милиона КМ из поменутог програма.

Такође, напоменуто је да је, преко финансијских посредника, према малим и средњим предузећима у Федерацији БиХ пласирано више од 35 милиона КМ из ЦОСМЕ програма.

Као носилац активности за учествовање БиХ у ЦОСМЕ програму, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара је на основу закључака влада Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, 2021. године обавијестило Европску комисију о заинтересованости за учествовање у Програму јединственог тржишта.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКривична пријава Карићеве против Ћосића додијељена тужиоцу
Сљедећи текстТрадиционални турнир у малом фудбалу “Источни Стари Град 2023”