Насловна Вијести БиХ Линта: Напад на Стару цркву – излив мржње према Србима и српском...

Линта: Напад на Стару цркву – излив мржње према Србима и српском насљеђу

236
0

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио вандалски напад на цркву Рођења Пресвете Богородице у Мостару, оцијенивши да је ријеч о једном од честих излива мржње према културном и вјерском насљеђу српског народа на подручју града на Неретви и Федерације БиХ.

Линта истиче да велики број оваквих и сличних насилничких чинова имају за циљ да унесу додатни страх и узнемиреност код преосталих Срба у Мостару и ФБиХ, да им се пошаље јасна порука да нису добродошли и да се иселе у Србију.

„То потврђују бројни примјери скрнављења наших цркава, гробова, споменика, физички напади и пријетње малобројним Србима, свирепо убиство српске повратнице у Високом, као и системско отимање и пљачка српске имовине“, навео је Линта у писаној изјави.

Линта је позвао представнике међународне заједнице да се коначно огласе и јавно осуде нападе на малобројне Србе у ФБиХ, њихову имовину и културно и вјерско насљеђе српског народа.

„Срамна ћутња међународних представника потврђује да за Србе у ФБиХ не важе темељне вриједности данашњег свијета – људска и мањинска права, владавина права и право на несметано његовање и чување националног и културног идентитета“, истакао је Линта.

Вандали су јуче провалили врата Цркве рођења Пресвете Богородице у Мостару, оскрнавили олтар, разбацали предмете, те опљачкали цркву. Однесен је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва „Добротвор“.

Осим цркве проваљено је и у црквену продавницу, која је, такође, опљачкана.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТужилаштво формирало предмет поводом догађаја на Цетињу
Сљедећи текстНа Цетињу сутра комеморативна сједница