Насловна Најновије Наставак Самита енергетске будућности

Наставак Самита енергетске будућности

137
0

У Требињу се данас наставља Самит енергетске будућности „СЕТ Требиње 2023“, панелом „Kако се носити са високим цијенама електричне енергије у региону, снабдијевање електричном енергијом и изазови даљег развоја тржишта електричне енергије“.

Почетак панела планиран је у 10.00 часова у Kултурном центру Требиње, најавили су организатори.

Самит енергетске будућности „СЕТ Требиње 2023“, јуче је отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је том приликом истакао да је Српска једини регионални извозник електричне енергије и да извози око 30 одсто своје укупне продукције.

Додик је нагласио да Српска жели да буде дио напретка региона и да ће сигурно допринијети томе.

На скупу се јуче, између осталих, обратио и министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто, који је захвалио за позив за учешће на Самиту предсједнику Републике Српске Милораду Додику, истакавши да му је увијек задовољство боравити у Српској.

Сијарто је рекао да је у тренутној геополитичкој ситуацији са енергентима безбједно снабдијевање Мађарске природним гасом, немогуће без руских извора тог енергента.

Самит, за који се пријавило 720 учесника, одржава се под слоганом „Енергетска стабилност Балкана“, а организују га „Електропривреда Републике Српске“, град Требиње и предузеће „СЕТ Требиње“. Одржава се под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

У рад Самита укључени су дословно сви релевантни представници енергетског сектора у региону, водећи људи домаћих компанија и институција које обликују индустрију, пословни лидери и креатори енергетских политика, те врхунски домаћи и међународни стручњаци из области енергетике.

Одговоре на кључна питања енергетске будућности учесници Самита ће током три дана скупа имати прилику да чују од готово 40 водећих лидера у електроиндустрији из земаља региона, који учествују на осам одвојених панела.

На панелима ће бити ријечи о темама важним за развој енергетског сектора и усклађености законодавства у земљама региона у овој области са директивама ЕУ, енергетском политиком и процесом интеграције.

Стручњаци ће на панелима разговарати и о развоју енергетске инфраструктуре, повезивању у региону, како се носити са високом цијенама енергије у региону, декарбонизацији, безбједности енергетског сектора, као и о одржавању енергетских постројења.

„Трендови децентрализације, дигитализације и електрификације велики су потенцијал за револуцију електроенергетског система. Све већи удио обновљивих извора у производњи електричне енергије и уједно њихов утицај на електроенергетски систем постављају све веће захтјеве на убрзани развој самог система“, наводе организатори.

Четврти Самит енергетике завршава се сутра.

ИЗВОРсрна, фото Palelive.com
Претходни текст„Пулс града“, РТВИС, 22.3.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстДанас о извјештају о стању у банкарском систему за 2021.годину