Насловна Најновије На катедри за синологију обиљежен дан кинеског језика

На катедри за синологију обиљежен дан кинеског језика

56
0

Поводом 20. априла, Међународног дана кинеског језика, Катедра за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву организовала је пригодну свечаност и студентско такмичење у рецитовању класичне кинеске поезије.

Према одлуци четверочланог жирија, студенткиња Сања Стајић је побједник, док су друго и треће мјесто освојили Стефан Симић и Хелена Богдановић. Симић је однио и побједу публике.

Виши асистент на Катедри и водитељ ове свечаности Доротеја Клачар је присутнима, испричала легенду о настанку кинеског језика, наглашавајући да је то један од ријетких језика у којем је прво настало писмо, односно карактери, па тек онда језик.

Клачарева је објаснила да се ове године Дан кинеског језика обиљежава 19. априла због лунарног календара, а да се овај дан назива још и „Киша житарица“ по познатом Цангђијеу, легендарном изумитељу кинеског писма.

Према легенди, када је Цангђије донио Жутом цару Хуангђијеу знаковни систем, са неба је почело падати зрневље жита.

Студенти су овом приликом извели и кратак, али богат културно-умјетнички програм демонстрирајући умијеће из музике и калиграфије.

Катедра за синологију основана је 2011. године и отада је 84 студената успјешно завршило овај студиј.

ИЗВОРсрна
Претходни текстАмбасада Руске Федерације: Разлог нестабилности у БиХ није једна особа, него озлоглашена међународна заједница
Сљедећи текстИсточни Стари Град: У уторак бесплатни прегледи дојке