Насловна Најновије На Јахорини одржан „Сабор младих Српске“; Додик поручио: Чувајте завичај, језик и...

На Јахорини одржан „Сабор младих Српске“; Додик поручио: Чувајте завичај, језик и идентитет

403
0

На Јахорини је одржана завршна панел-дускусија у оквиру „Сабора младих Српске“ на којој су учествовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Радован Вишковић.

О томе како стимулисати младе да воле државу и да остану у Српској и шта је то што би власт требало да чини да се развије амбијент у којем би млади видјели своју будућност своје мишљење је изнио и предсједник Српске који је истакао да је свијест младих нападнута са више страна, а највише савременим механизмима комуникације.

Како је истакао њега је, као предсједника Српске, највише интересовао панел на тему како млади виде државе и њихов осјећај за државу.

– Имамо низ начина на које можемо побољшати односе са младима, а међу њима су стартап пројекти, које би реализовала Влада Српске, али и да у новом ребалансу буџета буде простора са трошкове стипендија – каже Додик.

Он ипак истиче проблем стипендирања, а као примјер наводи стипендије Фонда „Др Милан Јелић“ гдје, како каже, Српска стипендира младе стручњаке који се на крају опредијеле за живот и рад у иностранству.

Предсједник је истакао да за младе нема боље прилике за живот као што је у Српској, али да Српска као друштво треба да „пресложи“ приоритете.

– Чувајте свој  завичај, кућу, немојте изгубити свој идентитет, језик, писмо. Ако вас натјерају да изгубимо Републику Српску, изгубићете себе – поручио је младима Додик.

Премијер Српске је говорећи о завршном панелу „Сабор младих Српске“, истакао да је потребно формирати тијело које ће пратити, анализирати потребе младих са акцентом на закључке овог панела.

– Влада Српске ће подржати и помоћи пројекте младих – поручио је Вишковић.

Организатор овог сабора о темама о односу институција и младих, значају квалитетног образовног система, подршци институција предузетништву, те јачању националног идентитета младих као основе за развој државе, је Удружење грађана „Платформа младих и талентованих Српске – памет Српске“.

На „Сабору младих Српске“ јуче су одржани панел „Однос институција и младих“, „Успјех не пада с неба – квалитетан образовни систем као темељ развојног пута младих“, „Подршка предузетништву-од идеје до реализације, уз помоћ институција“, „Јачање патриотизма и националног идентитета младих као основа за развој државе“.

На данашњем завршном панелу биће изнесени закључци свих панела и начини њихове примјене.

ИЗВОРртрс
Претходни текстБициклистички маратон окупио више од 100 учесника
Сљедећи текстЖупљанин: Власт у ФБиХ не реагује на провокације и нападе на Србе