Насловна Најновије Новитовић: У Словенији остајемо док буде требало

Новитовић: У Словенији остајемо док буде требало

208
0
Екипа од 12 чланова пружиће све од себе да помогне народу Словеније у санирању посљедица катастрофалних поплава. Требало би да останемо тамо десет дана, али смо спремни да наш боравак буде и дужи ако буде било потребе, рекао је то за Глас Српске вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић.
 
Савјет министара БиХ донио је јуче одлуку о упућивању два тима цивилне заштите у Словенију да би тој земљи помогли при санирању посљедица катастрофалних поплава.
 

– Такође Влада Републике Српске је претходно усвојила нашу информацију да је Словенија затражила помоћ путем европског Механизма цивилне заштите ради отклањања посљедица поплава изазваних олујним невременом и великом количином падавина претходних дана и дала сагласност да идемо тамо – рекао је Новитовић, који је вођа тима из Српске.

Додао је да је резултат слања двије екипе у Словенију добар примјер како владе Српске и ФБиХ заједно са Министарством безбједности на нивоу БиХ могу успоставити добру комуникацију и радити ствари на прави начин и како закон прописује.

– Помоћи ћемо грађанима те земље. Наш тим броји 12 чланова. Мислим да екипа из ФБиХ броји нешто више, око 20 чланова. Тимови су формирани у складу са европским стандардима. У нашој екипи је вођа тима, његов замјеник, официри за безбједност и везу, али и оператива за машине – рекао је Новитовић за Глас Српске и изразио очекивање да ће већ данас бити на терену.

Новитовић, који је протекли викенд боравио у Словенији, навео је да је стање након поплава катастрофално те додао да би према усвојеној одлуци у Словенији требало да остану десет дана.

– Са друге стране навели смо да у случају потребе постоји могућност замјене људства да би тим био функционалан и на располагању грађанима Словеније и након тих десет дана. Екипа је спремна да пружи све на терену што се од нас буде очекивало – закључио је Новитовић.

Савјет министара БиХ је јуче на ванредној сједници донио одлуку о упућивању помоћи Словенији у складу са европским Механизмом цивилне заштите.

Словенију су протекле седмице погодиле катастрофалне поплаве у којима је живот изгубило шест лица. Из словеначког Институт за јавно здравље јуче је саопштено да је на подручју Межишке долине у Корушкој дошло до ширења цријевних заразних болести након поплава. Из Института претпостављају да је узрок инфекције контаминирана вода или храна.

Становништву је препоручено да користи флаширану воду, као и да воду из чесме прокувавају и користе искључиво за личну хигијену.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПочиње Сабор трубача у Гучи
Сљедећи текстВрхунац воденог таласа у Осјечко-барањској жупанији