Насловна Вијести Источно Сарајево Нови туристички пројекат – Кнежина у избору за бренд „Најљепше село“

Нови туристички пројекат – Кнежина у избору за бренд „Најљепше село“

211
0

У циљу сарадње са међународним организацијама, начелник општине Милован Бјелица са сарадницима одржао је јуче састанак у Кнежини са представницима удружења, организација и клубова која се баве спортско – реакреативним активностима, а присутни су били и представници вјерских заједница. На састанку су предочени планови општине Соколац који се односе на реализацију пројеката у области туризма. Одлучено је да Општина на нови пројекат „Најљепша села Босне и Херцеговине“ аплицира подручје Кнежине. Добијање бренда „Најљепша села“ отвара бројне погодности, а основни основни критеријуми којима се приликом додјеле истог руководи Међународна асоцијација „Најљепша села свијета“ су: значајно културно – историјско насљеђе, значајно и очувано природно насљеђе и аутентична архитектура.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да Кнежинa испуњава све услове.

– Ријеч је о подручју које је богато ријекама, шумом, културно-историјским насљеђем, а посебно издвајамо Кадића брдо и Подлипа пећину, у којој су током истраживања пронађени предмети из праисторије. У Кнежини је ријешено водоснабдијевање, само недгје се мора извршити санација цјевовода. Пред нама су активности у рјешавању третмана отпадних вода, а већ се кренуло са изградњом канализације у мјесту Батово. Сигуран сам да ће мјесна заједница Кнежина ући у ужи избор међу пројектима – навео је начелник Бјелица.

Далиборка Крстајић из Туристичке организације Соколац појаснила је да је УСАИД туризам покренуо иницијативу да на простору Босне и Херцеговине уведе концепт најљепших села БиХ са циљем очувања и оживљавања села.

Фото: Бојан Д.Тошић

– Тај концепт је заживио најприје у Француској, гдје је Асоцијација најљепших села Француске формирана 1981. године са акентом на очување села и побољшање економског положаја становништва, које живи у руралном подручју те на стварање могућности да остваре додатне приходе бавећи се туризмом као допунском дјелатношћу. Исти концепт убрзо су преузеле земље попут Италије, Шпаније, Русије, Либана, па је дошло до формирања Међународне асоцијације „Најљепша села свијета“, гдје се размјењују позитивна искуства земаља у циљу унапређења самог концепта. Бренд „Најљепша села“ отвара могућност селима да повуку средства кроз грантове за развој туризма, туристичке понуде, као и проширењу и унапређењу постојеће туристичке понуде, што води ка побољшању економског положаја становништва, смањењу одласка становника и расту цијена имовине у руралним подручјима – открива Крстајић.

Главни имам МИЗ Каљина Сеад ефендија Дрињак подржао је аплицирање Кнежине на поменути пројекат и изразио наду да ће ово подручје заживјети.

– Ми, као исламска заједница, са нашим капацитетима, вјерским објектима и осталим садржајима везаним за историјат и архитерктуру, ту смо да презентујемо наше богатство које је стољећима акумулирало ту вриједност која може да привуче људе са стране. Самим тим отвара се могућност да не заборавимо и обновимо оно што имамо – изјавио је ефендија Дрињак.

Начелник Сокоца Милован Бјелица навео је да овај пројекат представља наставак сарадње са међународним организацијама, која годинама траје и подсјетио на остале пројекте из области туризма.

– Пројекат Виа динарика, који ради организација Уједињених нација, обухвата подручје од Сјеверне Албаније до Карпата, а општина Соколац се налази на зеленој траси (подручје брда и гора). То је већ дало резултате који се огледају у пројекту Виа ферата, завршетку Планинарског дома, подршци планинарима уопште, али и риболовлцима, кајкашима и осталима. Све активности подстакле су суграђане да граде рибњаке, мини етно насеља, па се развијају и у другим областима као што је на примјер козарство. Уз Равну Романију, гдје планирамо изградити једно одмаралиште, Парка шуме Талине и бренда „Најљепша села“ у будућности бисмо се могли похвалити комплетираном туристичком понудом – казао је Бјелица.

Пројекат „Најљепша села Босне и Херцеговине“ реализују Удружење за развој руралног туризма у БиХ Алтерурал и УСАИД Пројект развоја одрживог туризма у БиХ. У кандидатури и избору могу учествовати све општине које аплицирају своје пројекте.

 
ИЗВОРсоколац срце романије
Претходни текстЕмисија „Оком камере“ 31.08.(ВИДЕО)
Сљедећи текстПочиње нова школска година