Насловна Најновије Обиљежавање 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији „Халијард-ваздушни мост“

Обиљежавање 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији „Халијард-ваздушни мост“

217
0

У мјесту Бољанић код Добоја у току је обиљежавање 79 година од спасавања савезничких пилота у операцији „Халијард-ваздушни мост“.

Обиљежавању присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Обиљежавање - Халијард (Фото: РТРС )

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар културе Србије Маја Гојковић као изасланик предсједника те земље данас су у Бољанићу код Добоја положили вијенце у знак сјећања на јунаштво и жртве припадника Југословенске војске у отаџбини у спасавању савезничких пилота „Халијард – ваздушни мост“ прије 79 година.

Вијенце су положили и изасланик српског члана Предсједништва БиХ, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници Фондације „Халијард“, Трећег пјешадијског Република Српска пука и замјеник Министарства одбране у Савјету министара Александар Гогановић, те града Добоја.

Почело ониљежавање 79. Годишњице акције "Халијард - ваздушни мост" (Фото: РТРС)

Припадници Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, у Србији су спасили више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

Предсједник Милорад Додик истакао је раније да је акција „Халијард“ херојски подвиг наших предака и још једна потврда да су Срби увијек били на страни побједника и антифашиста.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЗа побољшање услова живота планирано око два милиона КМ
Сљедећи текстСпецијална јединица полиције тзв. Косова почела претрес у Бањској и околини