Насловна Најновије Одлуку о најнижој плати донијеће Влада Републике Српске

Одлуку о најнижој плати донијеће Влада Републике Српске

137
0

Потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске Дејан Мијић, рекао је данас, након што социјални партнери нису постигли договор о најнижој плати, да очекује да ће ту одлуку Влада Српске донијети у наредних неколико дана.

Мијић је послије сједнице Економско-социјалног савјета појаснио да су сви имали јавно изнесене приједлоге са образложењима и да је било неких разговора и могућих помака, али су обје стране остале при својим приједлозима.

„Након што Влада изанализира наше показатеље које смо изнијели на данашњој сједници, донијеће и коначну одлуку“, рекао је Мијић новинарима.

Он је подсјетио да је приједлог Уније послодаваца Српске да најнижа плата у Српској износи 673 KМ.

Предсједник Савеза синдиката Српске Ранка Мишић, рекла је да је 800 KМ најнижи износ најниже плате који би био прихватљив за Савез синдиката, наводећи да се најнижа плата у Српској исплаћује за 70.000 радника.

„Били смо спремни да идемо на 800 KМ и да то буде неки износ који би био први корак, да би се бар донекле покрили трошкови инфлације у Српској. Нажалост, нисмо имали подршку послодаваца, а и представници Владе нису имали свој став. Они кажу да ће то рећи касније, односно да ће на сједници Владе донијети одлуку о износу најниже плате“, истакла је Мишићева.

Она је подсјетила да је приједлог Савеза синдиката, био да најнижа плата у Српској износи 1.000 KМ и да се тај износ постигне „корак по корак“, али да у Унији послодаваца не желе да постигну договор, јер кажу да „имају Индијце, Пакистанце и неке друге који ће доћи да раде у њихове фабрике“.

Сједници у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, присуствовали су вршилац дужности министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Синиша Kаран, министар финансија Зора Видовић, представници Савеза синдиката Српске и представници Уније послодаваца Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа подручју Сарајева одузета 52 килограма кокаина
Сљедећи текстСрпска листа тражи моментално повлачење “Куртијевих специјалаца“ са сјевера