Насловна Вијести Источно Сарајево Одржан историјски час поводом Дана српског јединства

Одржан историјски час поводом Дана српског јединства

217
0

Средња школа „28. јуни“ у Источном Новом Сарајево обиљежила је Дан српског јединства, слободе и националне заставе организовањем историјског часа за ученике, са којег је поручено да се мора његовати култура сјећања, те поштовати национални симболи и традиција српског народа.

Предавање је одржао професор историје Лазар Шкобо који је овом приликом истакао да је у Првом свјетском рату српски народ преживио огромна страдања.

„Тада је страдало 1.300.000 Срба и библијски смо преживјели. Та наша библијска особина, невјероватна вјера изразила се и у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату када је Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске, који је бројао 13.000 војника ратовао прса у прса против Првог корпуса такозване Армије БиХ који је бројао више од 80.000 војника“, рекао је Шкобо за Срну.

Он је додао да као продукт тог рата стоји истина да Срби нису на територијама које су бранили узмакли ниједног тренутка, него су били присиљени након Дејтонског мировног споразума да се повуку са вјековних огњишта.

„Показали смо још једном своју библичност и саградили овај град, Источно Сарајево, који је показатељ наше вјере и несаломљивости“, поручио је Шкобо.

Директор Средње школе „28. јуни“ Борис Брајовић изјавио је Срни да се у школи, поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, труде да међу ученицима пробуде патриотске осјећаје и да са поносом овај датум прослављају.

Брајовић је додао да је ово била и прилика да прогласе најбоље одјељење на основу оствареног општег успјеха у прошлој школској години, што је добар начин да се мотивишу ученици за постизање резултата, а школа ће их наградити излетом по њиховом избору.

„Ово године је специфично да смо имали два одјељења која су имала исту средњу оцјену и одлучилили смо да оба и наградимо“, истакао је Брајовић, напомињући да је ријеч о одјељењима трећег и четвртог разреда техничара информационих технологија.

Он је додао да ће у реализацији овог пројекта имати и помоћ општине Источно Ново Сарајево.

Ученици четвртог разреда Средње школе „28. јуни“ Душан Пејић и Лазар Матић истакали су да је обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе веома значајан за све, а посебно за младе генерације.

„Можемо да будемо поносни на наше претке и све борце који су нам омогућили да сада овако живимо, слободно. Имамо један задатак, а то је да одржимо наше заставе, наш понос, на нивоу на којем је био и до сада“, истакао је Матић.

Ученица трећег разреда ове школе Марија Крсмановић истакла је да је предавање било одлично и да је научила нешто ново о историји Срба.

„Хвала свим нашим прецима који су се борили и дали све за то да ми данас живимо у слободи, а ја сам поносна што живим у Републици Српској“, додала је Крсмановићева.

Историјском часу, поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Средњој школи „28. јуни“ присуствовао је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, а након тога је истакнута српска застава на овај школски објекат.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, на дан када је 1918. године почео пробој Солунског фронта.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВучић: Историјски тренутак захтијева јединство Срба под заставом мира и живота
Сљедећи текстПале: Основци обиљежили Дан српског јединства