Насловна Најновије Од данас обилне падавине, у току припреме за одбрану од поплава

Од данас обилне падавине, у току припреме за одбрану од поплава

170
0

У Републици Српској од данас до 20. јануара очекују се обилне падавине и изливање бујичних водотокова због чега су надлежни издали упозорења како би се на вријеме предузеле све мјере у случају одбране од поплава.

Из Републичке управе цивилне заштите су упозорили да је могућа појава клизишта, те значајан пораст великих ријека.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић најавио је да ће данас у Влади Српске бити одржан састанак о припремама за адекватан заједнички одговор на најављене велике количине падавина и евентуалне поплаве.

Он је рекао да ће састанак ужег тима, који ће дати приједлог одговора у случају да се остваре метеоролошке прогнозе, бити одржан у 11.00 часова.

„Анализираћемо како је која локална заједница спровела превентивне мјере, али и план одговора у случају да се најаве метеоролога обистине“, појаснио је Новитовић.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић рекао је Срни да се највећа количина падавина очекује у сриједу и четвртак, 18. и 19. јануара док ће највише литара кише по метру квадратном пасти у Херцеговини, горњем сливу ријеке Дрине и у западној Крајини.

Према ранијој прогнози Хидрометеоролошког завода Републике Српске, у Херцеговини се понегдје очекује и више од 250 литара кише по метру квадратном, Сарајевско-романијској регији и горњем Подрињу од 80 до 150 литара, а на западу од 60 до 120 литара.

Из Републичке управе наводе да се обилне падавине, понегдје и преко 400-500 литара по метру квадратном очекују у Црној Гори, што може проузроковати екстреман пораст водостаја ријека у сливу Дрине.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је јуче допис свим начелницима и градоначелницима у Српској у којем се тражи да предузму све превентивне радње на заштити становништва и имовине, према упозорењима и најавама обилних падавина Републичког хидрометеролошког завода. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежавање 30 година од страдања Срба из Скелана
Сљедећи текстМјестимично влажни коловози, смањена видљивост