Насловна Вијести Република Српска Опредијељеност локалних власти да унаприједе пољопривреду

Опредијељеност локалних власти да унаприједе пољопривреду

141
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је у Вишеграду да низ састанака говори о опредијељености начелника и локалне администрације да се интензивно ради како би се развијала пољопривреда у Вишеграду.

„С обзиром на то да Министарство врши кореспонденцију са међународним финансијским организацијама у БиХ тражили смо адекватан ангажман у Организацији за прехрану и пољопривреду /ФАО/ УН, која је неколико пута долазила на радне састанке у Вишеград. Први пут у Вишеграду имплементира се пројекат у сарадњи са организацијом ФАО, а до краја јуна ће се ући у реализацију процеса дистрибуције 50 пластеника“, истакао је Кошарац.

Он је навео да је значајно приступити стратешком планирању и с тог аспекта локални тим општине Вишеград, у сарадњи са ФАО и њиховим експертима, ушао је у фазу реализације израде стратегије развоја пољопривреде сматрајући да је пољопривреда једна од грана која би се могла развијати у Вишеграду.

„За приоритетни пројекат биће пласирано од 80.000 до 100.000 КМ и то би требало бити до краја године“, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, трећа активност је како омогућити видљиве и конкретне односе сарадње и процјена је да кроз спровођење једних од пројеката за Вишеград се може обезбиједити 400.000 до 500.000 КМ грант средстава за мале пољопривредне произвођаче и тамо гдје постоје прерађивачки капацитети.

Локална администрација, нагласио је Кошарац, врло је ефикасна и има стратешки приступ.

„Очекујемо да ћемо у будућем периоду и са другим међународним организацијама радити не само на изради стратешких пројеката, него и на имплементацији политика које су значајне за развој Вишеграда“, поручио је Кошарац.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да ће бити реализована три различита пројекта, а да ће у наредних мјесец дана бити спроведен један и да је ријеч о малим инпутима за пољопривреднике.

„Ријеч је о пластеницима које ћемо реализовати. Други пројекат је израда стратегије развоја пољопривреде за општину Вишеград коју радимо у сарадњи са још десет општина из регије. По изради стратегије одабраћемо један дио који ће бити реализован у пољопривреди, а ради се о износу од 400.000 КМ гдје ћемо нашим пољопривредницима на територији општине Вишеград омогућити да кроз своје бизнис планове реализују и уложе та средства“, истакао је Ђуревић.

Координатор ФАО Владо Пијуновић потврдио је да ће ова организација спровести три пројекта у Вишеграду.

„Прошле седмице наш технички тим је био овдје и радио и дошли су до рјешења за пројекте тако да ми данас потврђујемо наше опредијељење о интервентној подјели инпута за пољопривредне произвођаче. По нашем плану и остала два пројекта која су још битнија, израда стратегије пољопривреде за општину Вишеград, након које ће се знати у ком правцу ће општина Вишеград да развија пољопривреду. Након свега тога долази нам још један пројекат гдје ћемо радити, а то је подјела грантова по малим бизнис плановима за пољопривредне произвођаче“, рекао је Пијуновић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЛажна дојава о бомби у ЦИК-у
Сљедећи текстГрадоначелник Требиња Мирко Ћурић разговарао са амбасадорима земаља Вишеградске групе