Насловна Најновије Особе са Дауновим синдромом положиле приправнички испит за рад на ОЦ Јахорина

Особе са Дауновим синдромом положиле приправнички испит за рад на ОЦ Јахорина

179
0

Особе са Дауновим синдромом из Установе социјалне заштите Центар за социјалну рехабилитацију особа са инвалидитетом, успјешно су завршили приправнички рад и пред стручном комисијом Хотела „Вучко“ и ОЦ Јахорина успјешно положили приправнички испит.

Приправнички испит су положили за занимања: помоћни конобар и кувар, хигијеничар, радник у вешерају и собарице. Предсједник комисије Дејана Ћосовић им је свечано подјелила потврде-дипломе о завршеном приправничком раду.

Након овог успјешно обављеног посла, слиједи одмор, а од јануара 2024. први пут на овим просторима десиће се социјално интегрисање особа са Дауновим синдромом у друштвену заједницу. Оне ће у јануару закључити уговоре о раду и биће прве особе са овим инвалидитетом које ће засновати радни однос.

Како је саопштетно из ДС центра, сви они ће живјети и радити на Јахорини.

– Ово није само срећа за ове младе људе, већ је ово срећа за све особе са Дауновим синдромом и њихове породице јер ће се промијенити погрешно натурени ставови да особе са ДС не могу, не требају не смију да живе и раде самостално, да не буду равноправни чланови друштва. Ово је велики дан за Републику Српску јер је ово највећи антистигматски пројекат икада до сада – истичу из ДС центра Бањалука.

Програм осамостаљивања, радног оспособљавања и рехабилитовања особа са Дауновим синдромом покренуо је Даун синдром центар Бањалука 2016. године на Јахорини под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Велику подршку у реализацији овог пројекта пружило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, чији су службеници радили у сарадњи са Министарством рада да се превазиђу препреке и на крају омогући запошљавање особа са Дауновим синдромом.

ИЗВОРртрс
Претходни текстДанас исплата борачког додатка, инвалиднина и социјалних накнада
Сљедећи текстГлаваш се вратио у Осијек, тврди да је нормално прешао границу