Насловна Најновије Патријарх Порфирије: Свети Сава – име и презиме српског народа

Патријарх Порфирије: Свети Сава – име и презиме српског народа

127
0

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је у Храму Светог Саве Свету литургију поводом празника Светог Саве, након чега је у бесједи истакао да је сваки Савиндан смотра српског народа и позив Србима да се измире између себе, те да Срби треба да се сјете да су светосавци.

Честитавши празник Светог Саве, патријарх Порфирије је рекао да је Свети Сава духовни отац и пастир српског народа, који је једном засвагда пропутио стазу којом српски народ већ осам вијекова гази и православни пут као пут српског народа, који води у живот вјечни.

– И стога ево већ осам вијекова, сви православни Срби од најмањег узраста до најстаријих глава, од најобичнијег човека до краљевских круна, сви на данашњи дан узносе своје молитве светом оцу Сави да заједно са нама молитвено покривајући свој народ приноси наше жеље и потребе пред престо живог Бога – навео је патријарх Порфирије.

Истакао је да српски народ сваког дана, али посебно на Савиндан, треба да се сјети да је светосавски, односно да Христов, јер је основна одлика светосавља вјера у Христа.

– Вјером је Свети Сава чинио све што је чинио. Зато све што је чинио јесте и трајно. Свети Сава би нам и данас рекао да нам је најпотребнија вјера, да из вјере прије свега треба да се миримо као исиинска браћа међу собом, да имамо мира у својој породици, мира у радним клективима, мира у школама, у нашем друштву, да нема непремостивих поларизација, да није мржња посљедња ријеч која нас одређује – нагласио је патријарх српски.

Патријарх је подсјетио да је Свети Сава измирио своју браћу, јер је знао да ако постоје сукоби међу браћом, онда нема мира ни за једног, онда сваки појединачно постаје лак плијен за евентуалне ловце на људске душе, плијен којим се хране други.

– Свети Сава би рекао данас вршећи смотру међу нама „браћо измирите се, праштајте једни другима, слушајте једни друге, имајте повјерења, па и када сте се огријешили једни о друге, тражите опроштај“ – навео је патријарх Порфирије.

Он је подсјетио да се око Светог Саве српски народ окупља већ осам вијекова и додао да је Свети Сава име и презиме српског народа, због свега што је учинио за свој народ, градио цркве, храмове, болнице, путеве, успоставио законодавство, што је градио мостове и са и Истоком и са Западом, упостављао односе и са Римом и са исламским свијетом, али прије свега да га Срби славе зато што их сабира у Христу.

– Све су то чињенице због којег се ми сабирамо у данашње дане и славимо његове име. У свему томе је Свети Сава био велики и непревазиђен и заиста због тога га славимо и величамо. Сабирамо се око Светог Саве и због тога што је он наше име и презиме, што је био преображен човјек молитве и вјере – навео је српски патријарх.

Он је навео да је српском народу поред земаљског, потребан изнад свега небески хљеб, благост, добро и врлина, испуњење закона Божијих и ријечи Христове, те да је само тако српски народ досљедан имена Светог Саве.

– Зато је сваки Савиндан смотра нашег народа. То је дан када се врши рентген наших срца и ума, магнетна резонаца у којој се препознаје ко смо и шта смо. У том тренутку ми немамо дилеме ни ко смо ни шта смо, ни одакле смо ни којим путем треба да идемо. Јасно је да идемо путем Светог Саве којим нас он води, а то је пут који води у живот вјечни – рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је на крају литургије пожелио срећну славу Светог Саву, да Бог да свакоме да буде у миру са Богом.

– И онда засигурно неће бити дилеме да ли ћемо бити у миру са свима око нас, најприје у породици, онда са рођацима, комшијама, пријатељима и са читавим свијетом. Нека је срећна и благословена слава – рекао је патријарх Порфирије, након чега је црвени хор отјевао химну Светом Сави.

Српска православна црква 27. јануара прославља Светог Саву, утемељивача српске цркве, државе и школства. Залагао се за описмењавање народа, подижући многобројне манастире, цркве и школе по цијелој Србији.

Савиндан се обиљежава у свим школама у Републици Српској и Републици Србији као школска слава.

Свети Сава, први српски архиепископ, светитељ и просвјетитељ, био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

ИЗВОРртрс
Претходни текстМеђународни дан сјећања на жртве Холокауста
Сљедећи текстДодик: Америка води хибридни рат против Српске