Насловна Најновије Патријарх Порфирије стиже у посјету Подгорици

Патријарх Порфирије стиже у посјету Подгорици

170
0

Његова светост патријарх српски Порфирије, започеће данас дводневну посјету Подгорици, гдје ће присуствовати прослави 10 година од освештања Саборног храма Христовог васкрсења, те освештати камен темељац Цркве Светог Саве и темеље Православне гимназије.

Према програму посјете, у 18.00 часова биће уприличен свечани дочек патријарха Порфирија и деснице Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Након вечерњег богослужења, вјерници ће моћи да се поклоне и цјеливају мошти Светог Спиридона.

Из кабинета предсједника Црне Горе Јакова Милатовића, саопштено је да ће данас у част Његове светости патријарха српског Порфирија, Милатовић приредити свечани ручак у Подгорици.

Свечаном ручку у вили „Горица“ присуствоваће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије и Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије, а позвани су и представници осталих вјерских заједница у Црној Гори.

„На ручак су позвани и представници Владе и Скупштине, мандатар за састав нове Владе, представници Подгорице и академске и културне заједнице“, најављено је из кабинета предсједника Црне Горе.

Патријарх Порфирије сутра ће служити литургију у Саборном храму Христовог васкрсења уз саслужење више архијереја Српске православне цркве, као и митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва Нектарија.

Литургија ће почети у 9.00 часова.

Патријарх Порфирије и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије освештаће у 13.00 часова камен темељац Цркве Светог Саве, као и темеље Православне гимназије „Свети Сава“ чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.

У 19.00 часова патријарх Порфирије посјетиће Цркву Светог Ђорђа под Горицом – најстарије богослужбено мјесто у Подгорици, у којој је, по предању, Свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви.

Свечана духовна академија поводом 10 година од освештања Саборног храма биће одржана у 20.00 часова на платоу испред Саборног храма.

Бесједу ће одржати архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар.

ИЗВОРСрна, фото Vijesti.ba
Претходни текстВишеград: Почео састанак Шеранића и Ђуревића
Сљедећи текстУскоро у Источном Сарајеву школа за тренере мачевања у БиХ