Насловна Најновије Петровић: Цијена струје неће се мијењати ове године

Петровић: Цијена струје неће се мијењати ове године

176
0

Директор „Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ Лука Петровић изјавио је да се у Српској ове године неће мијењати цијена електричне енергије.

Петровић је рекао да тежња ЕРС-а није да повећава цијену електричне енергије, већ да и даље грађанима Српске пружа најнижу цијену у региону.

Он је навео да је ЕРС од почетка рада био извозник електричне енергије, што је у овом тренутку значајно, јер су веће и цијене, а чиме се повећавају и приходи који омогућавају изградњу нових објеката.

Према његовим ријечима, ЕРС је једина компанија у региону која је одвојила јавно снабдијевање од дистрибутивне ђелатности, чиме дистрибутивна мрежа може да прихвати било којег снабђевача за било којег потрошача у Републици Српској.

Говорећи о пет великих пројеката ЕРС-а, Петровић је рекао да су завршена финансијска конструкција и главни радови на завршетку хидроелектране /ХЕ/ „Дабар“ снаге 160 мегавата и производње око 550 гигават-часова нове електричне енергије у систему.

„Други објкекат је ХЕ на Бистрици, снаге око 36 мегавата и производње око 140 гигават-часова, а што се тиче трећег објекта, то је ХЕ `Мрсово` на ријеци Лим снаге око 36,3 мегавата“, навео је Петровић.

Он је додао да радови на вјетроелектрани „Хргуд“ нису прекинути, иако су најаве једног министра из Владе Њемачне биле да ће се зауставити финансирање, док се у пројекту соларне електране „Требиње један“ ушло у аранжман са једном мађарском компанијом.

Говорећи о објекту ХЕ „Бук Бијела“, Петровић је рекао да су завршени припремни радови на изградњи овог објекта, те нагласио да ће овај пројекат допринијети развоју читаве БиХ, запошљавањем радне снаге и одржавањем електране.

„Због тога мислим да тај објекат има будућност за све грађане“, рекао је Петровић за БХР1.

Говорећи о будућности енергетског сектора, Петровић је истакао да ће потребе за струјом бити све веће, због тога што Европа и свијет желе да се ослободе производње електричне енергије од угља, форсирајући производњу струје на гас, из нуклеарних електрана и обновљивих извора енергије.

„Ми у Републици Српској тренутно имамо вишкове енергије које не смијемо бацити, већ искористити за изградњу извора јефтине енергије, а то је сунце, вјетар и вода“, закључио је Петровић.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстПољопривредни факултет УИС од 5. до 8. октобра организује међународни симпозијум „AGROSYM 2023“
Сљедећи текстРеаговање „Илиџанског борца“ на изјаву новинара Аднана Рондића о НАТО бомбардовању Србије