Насловна Најновије Поновно контролно бројање са 72 редовна бирачка мјеста за све нивое власти

Поновно контролно бројање са 72 редовна бирачка мјеста за све нивое власти

157
0

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донијела је данас наредбу о поновном контролном пребројавању гласова са 72 редовна бирачка мјеста за све нивое власти, осим за предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

У Главном центру за бројање поново ће се пребројавати гласови са шест бирачких мјеста за Предсједништво БиХ, са 35 бирачких мјеста за Парламентарну скупштину БиХ, са три за Народну супштину Републике Српске, са 25 бирачких мјеста за Парламент Федерације БиХ, те са 27 бирачких мјеста за скупштине кантона.

Према овој наредби ЦИК-а, кандидати политичких субјеката и акредитовани посматрачи за бирачка мјеста са којих ће се поново пребројавати гласови могу бити присутни на поновном бројању у Главном центру за бројање.

Против доношења наредбе ЦИК-а био је члан Владо Рогић, који је истакао да није могуће осигурати услове да посматрачи са скоро 2.300 редовних бирачких мјеста посматрају поновно контролно бројање у Главном центру за бројање.

“Посматрање у Главном центру за бројање није у складу са стандардима међународног посматрања, а то ћемо тек моћи обезбиједити када будемо за сваким столом имали по једног посматрача сваког политичкој субјекта”, рекао је Рогић.

Члан ЦИК-а Јован Калаба навео је да је ова наредба донесена зато што општинске и градске изборне комисије нису могле објединити резултате у законском року .

На данашњој сједници одбијено је 79 захтјева за поновно бројање гласачких листића са великог броја бирачких мјеста. ЦИК је једногласно утврдио да су овакви захтјеви преурањени.

Одбијени су и захтјеви ПДП-а и СДС-а за акредитовање додатних посматрача на поновном бројању у Главном центру за бројање јер нису упућени на вријеме.

ИЗВОРСрна
Претходни текст„Додик је побједник, ново бројање неће ништа промијенити“ Ковачевић поручио да СНСД има убједљиву подршку грађана
Сљедећи текстТрново: Расписан јавни позив за изградњу „Спортско-рекреационог подручја Јахорина“(ВИДЕО)