Насловна Најновије Почело обиљежавање 32 године од страдања Срба у Сијековцу

Почело обиљежавање 32 године од страдања Срба у Сијековцу

78
0

У Сијековцу код Брода почело је обиљежавање 32 године од страдања српских цивила у овом селу, у злочину који су починиле хрватске снаге, а за који још нико није одговарао по командној одговорности.

Помен жртвама служи се у порти Цркве Свете великомученице Огњене Марије, а присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Обиљежавању присуствују и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, те делегација Народне скупштине.

Помену присуствује начелник општине Брод Зоран Видић и околних локалних заједница, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука и огранизација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и грађани.

Након помена услиједиће полагање вијенаца и цвијећа, те обраћање званичника.

У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Обиљежавање организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Претходни текстВратиле се роде на Соколац
Сљедећи текстНајава “Оком камере”, Слађана Клачар (Видео)