Насловна Најновије Почиње нова академска година на Универзитету у Источном Сарајеву

Почиње нова академска година на Универзитету у Источном Сарајеву

150
0

На Универзитету у Источном Сарајеву данас почиње настава у новој академској години, тренутно је уписан 1.091 бруцош, а највише заинтересованих је за Правни факултет и Туризам и хотелијерство, изјавио је Срни проректор за наставу Владимир Владичић.

Владичић је навео да је ово тренутни број уписаних бруцоша, јер одређен број страних студената још није ријешио питање визе, али је изразио увјерење да ће и то бити позитивно ријешено.

„Такође, мањи број студената који студирају на српском језику још није извршио упис, јер су били испод линије на жељеним студијским програмима, па им је понуђен упис на другим програмима гдје има слободног мјеста. Сигуран сам да ће и они то ријешити и да ће и тиме бити повећан број уписаних студената на Универзитету у Источном Сарајеву“, рекао је Владичић.

Он је додао да је прошле године било уписано 1.083, а годину раније 1.062 бруцоша, што говори о расту броја уписаних студената.

Владичић је навео да Правни факултет, како одјељење у Бијељини, тако и сједиште на Палама има повећање уписаних студената за више од 40 одсто, а интересовање је повећано и на студијском програму Туризам и хотелијерство на Економском факултету на Палама.

„То су два студијска програма која ове године биљеже највећи раст уписаних студената. На неким студијским програмима јесте слабије интересовање, али не може се рећи да је то неки специјалан случај, већ како и у окружењу, тако и код нас је неко мање интересовање за одређене студијске програме, прије свега друштвено-хуманистичких наука“, рекао је Владичић.

Када је ријеч о студијским програмима на страним језицима, Владичић је навео да су ове године кренули са вокално-инструменталним студијским програмом на Музичкој академији на руском језику.

„Уписана је прва група, настава ће се изводити у пуном обиму и драго нам је што је тај студијски програм на руском језику кренуо са радом. Од ове године креће и студијски програм Стоматологија на енглеском језику и ту имамо знатно интересовање“, рекао је Владичић.

Што се тиче студијских програма Електротехничког факултета и извођења наставе на енглеском језику, Владичић је навео да је Универзитет извршио потребну процедуру и да су материјале упутили ресорном министарству.

„Ријеч је о захтјеву за измјену квота за упис студената и чекамо одговор. Највјероватније, реално је да ће ти студијски програми кренути од сљедеће академске године на енглеском језику“, додао је Владичић.

Владичић је рекао да је Медициски факултет уписао четврту генерацију страних студената за који, као и сваке године, влада огромно интерсовање.

„Ове године ће бити уписано око 130 страних студената. Када кажемо страних студената, не мислимо на студенте из окружења, већ се ради о студентима из свих дијелова свијета, европских земаља, из Азије, чак имамо и неколико студената из Африке“, додао је Владичић.

Владичић је још једном поновио да је све спремно за почетак нове академске године, нагласивши да Универзитет у Источном Сарајеву годинама уназад ради и на кадровском и на инфраструктурном јачању, те да су сваке године та два питања све боље ријешена.

Он је навео да око 80 одсто домаћих професора изводи наставу на Универзитету, а имају и око 20 одсто гостујућих, што виде као могућност да еминентни стручњаци са других универзитета долазе и нуде квалитетно знање.

 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстРадови на обнови водоводне мреже
Сљедећи текстПочиње обиљежавање Недјеље дјетета