Насловна Најновије Почиње 66. Међународни сајам књига у Београду

Почиње 66. Међународни сајам књига у Београду

127
0

У Београду ће данас почети 66. Међународни сајам књига на којем ће наступити више од 400 излагача из 15 држава, међу којима и издавачке куће из Републике Српске.

„Живјеле књиге“ је слоган овогодишњег Сајма који ће трајати до недјеље, 29. октобра.

Српски писац и издавач Владислав Бајац данас у 18.00 часова свечано ће отворити Сајам књига, који ове године обиљежава 66 година постојања.

Почасни гост ове године биће Француска, која ће представити писце, преводиоце, издаваче, дистрибутере из те земље, као и личности које су на различите начине повезане са књигом, најавили су организатори.

Осим Француске и издавача из Србије, учествоваће издавачи из Румуније, Црне Горе, Хрватске, Републике Српске, Италије, Грчке, Турске, Њемачке, Бјелорусије, Русије, Кине, Индије и Египта.

Република Српска ће се представити репрезентативним издањима у знаку 150. годишњице рођења Јована Дучића и под мотом стиха из његове пјесме „Сва слова певају претке…“.

Репрезентативни наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига свечано ће у понедјељак, 23. октобра, у 12.00 часова отворити министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић, у свечаној сали Београдског сајма, најављено је из ресорног министарства.

Након тога, Стојичићева ће са министром културе Србије Мајом Гојковић потписати меморандум о сарадњи два министарства.

Тринаести наступ Републике Српске на Сајму књига у Београду организује Представништво Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Српске.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић изјавио је Срни да ће, с обзиром на то да је Дучићев стих мото овогодишњег наступа Српске, одмах послије свечаности отварања у истој сали бити одржан и први програм посвећен Дучићу, о чијем ће животу, дјелу и језику говорити професори Милош Ковачевић, Александар Милановић и Александар Раковић.

Цицовић је навео да је Представништво омогућило издавачима из Републике Српске да на Сајам књига изађу са великим бројем наслова, тако да ће 33 издавача, 60 аутора и више од стотину говорника представити 89 издања и сигурно је да ће одабране теме и идеје привући велики број посјетилаца, љубитеља добре књиге.

Удружење књижевника Републике Српске ове године ће први пут представити издања својих чланова, па ће тако 18 аутора и 20 говорника представити 18 њихових издања.

У току Сајма низом програма биће обиљежено 190 година од рођења Јована Јовановића Змаја, а годишњице рођења биће повод и за трибине посвећене Милошу Црњанском и Радоју Домановићу.

У оквиру 66. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додијељене награде и оцијењена годишња издавачка продукција у девет категорија.

Сајам ће за посјетиоце свих сајамских дана бити отворен од 10.00 до 21.00 час.

Традиционални „Школски дан“ најављен је за четвртак, 26. октобар.

Предсједник Одбора Сајма књига академик Душан Ковачевић поручио је да ће се, упркос катаклизмичним причама о крају књижевности, и ове године под сводовима Београдског сајма окупити хиљаде посјетилаца свих узраста што значи да је писана ријеч трајна и да никада неће нестати.

Ковачевић је изразио задовољство што ће се љубитељи књига у октобру састати на истом мјесту и у исто вријеме као што су чинили претходних 65 година, као и због тога што је на овогодишњем Сајму у фокусу француска књижевност – једна од највећих и најзначајнијих у свијету.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбилне падавине на југу, посебно у Требињу
Сљедећи текстЋосић и Катић са представницима компаније „POWERCHINA“ у Пекингу