Насловна Најновије Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер...

Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана

531
0

У Народном позоришту Републике Српске, на сцени Петар Кочић, 14. октобра премијерно ће бити изведена документарна драма „Ко камен“.

Аутор текста је Драгана Мандрапа, професор српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву, а редитељ и глумац Љиљана Чекић из Народног позоришта Републике Српске.

Документарна драма „Ко камен“ – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана је прича о двије жене и двије судбине, прича о животу и неминовности. О личној и колективној несрећи. О снази двије жене, које су од свог крста градиле степенице ка животу или се низ њих стропоштавале у бездане туге и бола.

Ово је прича о животном кругу, у нади да се никада више неће заокружити.

Идеја за причу настала је из потребе да сачувам и од заборава отргнем причу о страдању херцеговачких Срба коју сам у насљеђе добила од своје мајке, отпочела је разговор за „Катеру“ Драгана Мандрапа.

Свако од нас у насљеђе добије неки терет својих предака па или се тог терета ослобађа или га носи као сопствени крст.

– Нисам размишљала о мајчином животу све док се круг није окренуо. Тек кад сам доживјела личну трагедију, схватила сам тежину и њене и наше заједничке, колективне несреће – рекла је Мандрапа.

Круг се окренуо, истиче наша саговорница, и настао је текст за драму о женама чије су судбине сличнеали је сличан и однос према животу у који су обје ишле вођене љубављу и праштањем.

Глумица Љиљана Чекић навела је да документарна драма „Ко камен“ припада оној врсти умјетничког израза који сви познају и који свако може да напише, али то готово никада не ради.

– Зашто? Зато што треба много храбрости читав свој живот и сву муку која се годинама накупљала истрести на сцену и показати је неким другим људима, неким другим очима, неким другачијим судовима и промишљањима. Или су ипак у питању исти судови који се дијалектички удаљавају да би се вратили у своје исходиште – навела је Чекићева.

Како истиче, ово је прича о мајци и кћерки које невоље нису заобилазиле, прича о женама које су се калиле онда када су многи сагоријевали.

Представа коју сам продуцирала прати судбине двије жене у различитим социјалним и историјским околностима. Припада жанру документарне драме и предствља парадигму женског страдања и издржљивости, храбрости и искушења са којим се сусрећу жене са наших простора. Драгана Мандрапа износи детаље из свог живота, као и из живота своје мајкесвједочећи о времену у коме живе, страдањима са којима се сусреће свака генерација, али и о менталитету балканских жена – истакла је она.

И на крају, ово је прича у којој ће се многи препознати и на коју нико неће остати равнодушан.

Премијера представе је планирана у суботу, 14. октобра, а претпремијера дан раније, у петак, 13. октобра, у 20 часова.

 

ИЗВОРКатера
Претходни текстКошарац: Ниједан закон неће бити усвојен док се не усвоји закон о Уставном суду
Сљедећи текстУ сриједу облачно са сунчаним интервалима