Насловна Најновије Приказан документарни филм о планини Озрен

Приказан документарни филм о планини Озрен

119
0

У Добоју је премијерно приказан промотивно-документарни филм „Битка за Озрен-Битка за живот“ о планини Озрен и заштићеном станишту Гостиљ и одржана јавна трибина о значају очувања и заштите биодиверзитета на том подручју.

Панелиста и члан Научно-истраживачког кампа „Озрен“, Давор Шупуковић, рекао је да су током претходне двије године током истраживања на Озрену, уочене ријетке и ендемске врсте водоземца македонског тритона, ендемског инсекта „Маглајски големаш“, водени рачић из рода „нифаргуса“, те паук из рода порома.

Шупуковић је подсјетио да је Влада Републике Српске, крајем децембра 2021. године, прогласила Заштићено станиште Гостиљ на Озрену, као станиште траве иве, која је и као елемент нематеријалног културног насљеђа Републике Српске „Брање траве иве на Озрену“, 28. новембра 2018. уврштена на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства Унеска.

Према његовим ријечима, осим траве иве, флористичким истраживањима утврђено је богатство биљним врстама, од којих су поједине ријетке и значајне.

Трибину је организовало Удружење грађана „Чувари Озрена и регије“ из Добоја чији је предсједник Рајко Ђукановић указао на значај да се очува још недовољно истражени бидиверзитет планине Озрен и да се не дозволе ризична агресивна рударска истраживања на том подручју.

На јавној трибини су о значају очувања природне средине, између осталих, говорили и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београд Ратко Ристић и научни савјетник Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду Драгана Ђорђевић.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Јутујб принтскрин
Претходни текстВелики конвој камиона почетком фебруара на граници са Мексиком
Сљедећи текстСутра на “Равној планини“ почињу ФИС такмичења у слалому и велеслалому