Насловна Најновије Прослава 32. рођендана Српске биће најспектакуларнија

Прослава 32. рођендана Српске биће најспектакуларнија

5407
0

Република Српска ће 9. јануара на понос свих грађана дочекати свој 32. рођендан и Дан Републике који ће бити обиљежени најспектакуларније до сада.

Дан Републике Српске празнује се сваке године и у различитом обиму у зависности од околности све од 1993. када је први пут обиљежен до предстојећег који је најављен као најспектакуларнији до сада.

Очекује нас најспектакуларнија прослава Дана Републике. На Тргу Крајине планиран је спектакл са око 200 дронова. Свечана академија и ноћни дефиле биће одржани 8. и 9. јануара.

Концерт у част Републике Српске почеће одмах послије дефилеа. Наступиће Даница Црногорчевић премијерно са пјесмом „За живот Српске“, Баја Мали Книнџа са пјесмом о Републици Српској која ће бити први пут изведена и Полицијски оркестар МУП-а Српске.

ПОКУШАЈ РУШЕЊА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЛАЖНИ ПРЕДСТАВНИЦИ У 2023.

Прослава 9. јануара ове године биће организована још свечаније него до сада упркос бројним притисцима који су забиљежени у тек минулој 2023.

Притисци, судски процеси пред институцијама БиХ и покушај отимања имовине доминантне су теме које су обиљежиле годину иза нас у животу Републике Српске.

Кристијан Шмит, нелегитимни високи представник у БиХ, рекао је током децембра да је прослава Дана Републике – 9. јануара „кривично дјело“. Пред Судом БиХ суди се предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу због тога што су бранили Српску.

– Враћање оптужнице на дораду против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора `Службеног гласника` Милоша Лукића доказује да је написана на брзину и по нечијем наређењу – раније је изјавио посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.

ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРОЗ ВРИЈЕМЕ

Дан Републике Српске утемељен је 9. јануара 1992. године када је Скупштина српског народа у БиХ донијела Декларацију о проглашењу републике под називом Република српског народа БиХ, а тиме је утемељена данашња Српска. Република Српска је одбрањена као и њене границе, успостављена је власт и политички систем.

Дан Републике Српске обиљежавао се из године у годину уз свечану академију, пријемом код предсједника Републике Српске и Светом архијерејском литургијом. Тако је било и 2005. године. Тадашњи предсједник Српске Драган Чавић и предсједник Владе Републике Српске Драган Микеревић присуствовали су свечаној академији.

– Република Српска представља коначан, непромјењив и одржив институционално-административни и територијални статус за Србе у БиХ – рекао је тада Чавић.

ОСПОРАВАЊЕ ПРОСЛАВЕ ДАНА РЕПУБЛИКЕ И ПРИТИСЦИ СТРАНАЦА ИЗ 2016.

Уставни суд БиХ објавио је средином јануара 2016. године одлуку у Службеном гласнику БиХ о неуставности прославе 9. јануара као Дана Републике Српске.

Апелацију за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске претходно је поднио Бакир Изетбеговић. Овај суд је у три наврата доносио одлуке које се односе на Дан Републике.

– Ради се о секуларном, а не вјерском празнику, а одлука Уставног суда БиХ је чисто политичка, а не правна – рекао је Миле Дмичић члан делегације која је пред Уставним судом заступала Републику Српску.

Реаговало је руководство Републике Српске с циљем заштите Дана Републике, али и Републике Српске у цјелини. Народна скупштина Српске донијела је низ одлука, декларација, а по питању 9. јануара, али је одржан и реФерендум.

– Република Српска ће учинити све да оспори одлуку Уставног суда БиХ о Дану Републике – рекао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске у то вријеме.

И народ је на рефрендуму, који је одржан 25. септембра 2016. године, на питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике?“ рекао да. Проценат је износио 99,8 одсто.

– Република Српска остаје при свом празнику и то ниједан суд не може оспорити. Уопште није важна моја воља, важно је да се десио реФерендум и то је нешто што нико неће моћи да оповргне, то је воља народа – рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

ДОДИК: НИКАДА НЕЋЕМО ОДУСТАТИ ОД НАШЕ ДРЖАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Године 2017. Дан Републике и 25 година постојања Републике Српске обиљежавало се и уз присуство делегације Србије. Свечана академија и дефиле одржани су 8. и 9. јануара и послате снажне поруке.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик тада је нагласио да се никада неће одустати од онога „што је наша држава, наша Република Српска“, поручујући јасно шта мисли о одлукама Уставног суда БиХ.

– Прије 25 година основана је Република Српска, државно-правни оквир за народ који је у свјежем памћењу носио страдања у Првом и Другом свјетском рату – рекао је Додик.

Одјекивао је „Марш на Дрину“ у Бањалуци као дио централне прославе уз свечани дефиле. Интонирана је и химна Републике Србије „Боже правде“. Подршку је пружила Србија чији је предсједник тада био Томислав Николић.

– Смета им Република Српска, смета им СтеФан првомученик и смета им што су Срби остали у БиХ и што имају специјалне везе са Србијом. Република Српска је настала зато што су други хтели да разбију Југославију. Сада када је створена, наша је обавеза да је штитимо – поручио је Николић.

Литургију у Саборном Храму Христа Спаситеља у Бањалуци 2017. године служио је блаженопочивши патријарх српски Иринеј.

ГОДИНЕ 2022. СВЕЧАНИ ДЕФИЛЕ У БАЊАЛУЦИ, ПРВИ ПУТ И ХЕЛИКОПТЕРИ

Централна прослава Дана Републике највише пута је обиљежена у Бањалуци чији је неизоставни свечани дефиле у којем учествују припадници Министарства унутрашњих послова, али и велики број учесника из цивилног сектора. Окупи се велики број грађана.

У дефилеу је те 2022. године учествовало око 2.700 учесника што је највише до сад и трајао је око 60 минута. Први пут су били укључени и хеликоптери.

Окупљеним су се обратили тадашњи предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је тада обављао те функције.

– Наша собода није на уштрб других, наша слобода је наше право. Наш циљ је мир и одбрана наше слободе, изградња живота достојног човјека – рекао је Додик.

ЛАНИ ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПРОСЛАВЉЕН У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, УЗ ВЕЛИЧАНСТВЕН ДЕФИЛЕ

Поносно и величанственим дефилеом прошле године Дан Републике обиљежен је у Источном Сарајеву. Међу гостима били су и припадници „Ноћних вукова“ из Русије.

– Посебно сам поносан на тај дан, народ који је спреман да је одбрани. Ми ово не радимо ни из каквог ината, већ да покажемо да смо спремни да се боримо за слободу – поручио је тада предсједник Републике Српске Милорад Додик у Источном Сарајеву. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУставни суд БиХ од данас без српских судија
Сљедећи текстРепрезентација Србије у четвртфиналу Јунајтед купа