Насловна Најновије РХМЗ: Протекла година најтоплија икад

РХМЗ: Протекла година најтоплија икад

144
0

Протекла 2023. година, била је најтоплија икада измјерена како на глобалном, тако и на регионалном и локалном нивоу, објавио је Републички хидрометеоролошки завод.

На глобалном нивоу било је пет најтоплијих мјесеци заредом – јун, јул, август, септембар и октобар, који су били најтоплији икада измјерени.

„На нашем простору ову годину су обиљежиле поплаве у јануару и мају, велика количина падавина у једном дану, нестабилно вријеме и суперћелијске олује, чести олујни вјетрови и бројни температурни рекорди, а у појединим дијеловима земље је чак забиљежена суша“, наведено је у саопштењу.

И у Бањалуци је прошла година била најтоплија од када се врше мјерења, иако љето у овом граду није било ни близу најтоплијег, најтоплијој години допринијели су веома топли зимски и јесењи мјесеци.

Јануар је био знатно топлији од просјека, септембар други најтоплији септембар од када се врше мјерења, а октобар и децембар најтоплији од кад се врше мјерења.

Прошла година је у односу на просјек 1991-2020. година била топлија за 1,7 степени Целзијусових, а од просјека 1961-1990 који се користи као референтни период за праћење климатских промјена за више од три степена Целзијусова.

Сваки 30-годишњи период је све топлији, а свих 10 најтоплијих година до сада су оне послије 2000. године.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстЋосић и Југовић сутра дарују прворођену бебу
Сљедећи текстНема теже повријеђених у удесу аутобуса из БиХ код Венеције