Насловна Најновије Раковић: Казнити муслиманске екстремисте због пријетњи Србима у Сребреници

Раковић: Казнити муслиманске екстремисте због пријетњи Србима у Сребреници

297
0

Надлежни органи у Републици Српској и БиХ, морају да санкционишу муслиманске екстремисте, који су пријетили Србима окупљеним уочи прославе општинске крсне славе Петровдана, сматра историчар Александар Раковић.

Коментаришући увреде сребреничког имама Дамира Пешталића, који је вјернике окупљене пред црквом назвао олошем и пријетње његових сљедбеника да треба наћи 50 добровољаца да се обрачунају са окупљенима испред храма, Раковић је навео да су муслимански екстремисти, који су намјеравали да се на тако агресиван начин обрачунају са Србима, дио проблема који треба рјешавати.

Он је у изјави Срни напоменуо да истражни органи треба да пронађу оне који су пријетили и вријеђали вјернике и да их санкционишу у складу са законима.

ОРИЋЕВИ ЏЕЛАТИ И ДАЉЕ БЕЗ КАЗНЕ: Помен страдалим Србима у селима Сребренице  и Братунца на Петровдан

Раковић је истакао да Србима нико не може да оспори право да прославе славу, да се окупе и да је обиљеже на начин на који сматрају да то треба да ураде, не вријеђајући никога.

„То што им је у Сребреници слава Петровдан и што је прослављена на тај начин не коси са тугом и болом коју муслимани осјећају према својим страдалима. Они који су хтели да се обрачунају су то погрешно и чак злонамерно протумачили“, оцијенио је Раковић.

Он је указао да је проблем у тумачењу догађаја, а не у томе што неко обиљежава сјећање на страдање, док други има право да слави црквене празнике на прикладан начин.

„Ја бих ово сагледавао у виду злонамерног тумачења тог имама и његових следбеника, јер су сви догађаји у Сребреници тог дана прошли без инцидената“, рекао је Раковић.

Он сматра да муслимани у Сребреници, било који гест могу да тумаче злонамјерним, али да треба да сагледају своје намјере у томе, које нису биле добре према комшијама Србима.

Раковић је оцијенио да они који на тај начин пријете Србима и испољавају агресију, девалвирају догађај у Сребреници, којем су сами присуствовали.

„Они том догађају дају другу конотацију, коју ми Срби не желимо да тумачимо на начин како муслимани тумаче наше обележавање догађаја“, рекао је Раковић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстШатори преплавили Долину хероја на Тјентишту
Сљедећи текстЦрвено упозорење због високе температуре