Насловна Најновије Реализацијом туристичког комплекса на Зелегори до одрживог туризма Калиновика

Реализацијом туристичког комплекса на Зелегори до одрживог туризма Калиновика

182
0

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да Калиновик, који има чисту воду и ваздух, кроз реализацију пројекта туристичког комплекса на Зелегори може бити један сегмент одрживог туризма општине, а самим тим и Републике Српске.

Приликом посјете Калиновику, Кошарац је похвалио визију и напоре начелника ове општине Радомира Сладоја и његовог тима да се на туристичкој понуди Републике Српске и БиХ нађе и ова локална заједница.

Према његовим ријечима, у општини треба радити на развоју агротуризма, да се повежу пољопривредни произвођачи са туристичком понудом.

„Радује ме да сама општина жели да инвестира у туризам, да Република Српска препознаје капацитете, а да заједнички ниво мора наћи адекватне одговоре код међународних финансијских организација за једну такву подршку“, истакао је Кошарац након разговора са руководством Калиновика.

Он је нагласио да је неприхватљиво да међународне финансијске организације које дјелују у БиХ финансирају овакве или сличне пројекте само у Федерацији БиХ /ФБиХ/, те најавио да ће у наредних 15 дана организовати озбиљан разговор о овој теми.

„Министар пољопривреде, те туризма Републике Српске и ја заговарали смо да направимо једну адекватну листу кључних питања о којима ћемо разговарати са међународним финансијским организацијама у БиХ, тражећи подршку, с обзиром на то да се пројекти у ФБиХ подржавају, а да је Република Српска стављена негдје по страни“, истакао је Кошарац и изразио увјерење да ће то бити и урађено.

Кошарац је изразио задовољство што руководсто општине Калиновик размишља о покретању заштите ознаке географског поријекла сувих овчијих производа, као што су то учиниле општине Рогатица и Невесиње за кромпир, Соколац за сир и кајмак, а Бијељина за семберски купус.

„Мислим да то довољно говори о томе да постоји визија локалног развоја која ће сигурно бити помогнута, како са ентитетског, тако и са нивоа заједничких институција БиХ, у дијелу који се може“, рекао је Кошарац.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић изразио је задовољство размишљањем становништва у Калиновику који желе да искористе туристичке потенцијале планине Зеленгоре, али не желе да угрозе њена природна богатства.

„То је начин како требамо размишљати о природи и туристичким потенцијалима Републике Српске“, истакао је Шулић.

Шулић је оцијенио да је важно да пројекат везан за Зеленгору напредује из годину у годину, да се може рећи да је сваке године нешто урађено, направљен неки нови садржај, а да нису угрожене природне љепоте Калиновика и Зеленгоре.

Он је изразио задовољство и размишљањем људи везано за „Калиновачку кућу“, јер је, како је навео, циљ Министарства трговине и туризма и Министарства пољопривреде Републике Српске да повежу туристичку заједницу са домаћим произвођачима.

Шулић је обећао да ће овој локалној заједници министарство на чијем је челу бити на располагању и помоћи реализацију других пројеката који би требало да буду реализовани у текућој години.

Начелник Калиновика Радомир Сладоје рекао је да је пројекат Зеленгора од великог интереса за општину, те додао да ове године почиње градња.

Према његовим ријечима, прво ће се кренути са инфраструктуром – електрификацијом у мају, затим ће се радити на рјешавању канализације и водоводне мреже, а у међувремену на путној инфраструктури.

„Драго ми је да су министри подржали овај пројекат, односно што га је подржала Влада Републике Српске. Биће изграђени и хотели, а изградњу једног ће финансирати Влада“, истакао је Сладоје и изразио наду да ће Кошарац и Шулић помоћи реализацију и мањих пројеката на којима се сада може радити, као што је изградња ски-лифта, који је започет, и куповину ратрака, што је најважније за сљедећу зимску сезону.

Он је рекао да општина улаже и у развој пољопривреде, те појаснио да даје највеће подстицаје и субвенције за млијеко.

Сладоје је рекао да је општина прошле године подијелила 500 кока носиља, да ће ове године подијелити 1.500, као и да ће купити и прасад за тов, те подијелити 30-40 пластеника.

„Гледамо да развијемо и пољопривреду, а припремамо се и за развој туризма“, истакао је Сладоје и додао да би „Калиновачка кућа“ требало да буде направљена до славе општине – Петровдана, а у њој ће се продавати домаћи производи, што би био почетак развоја туризма и пољопривреде.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишковић на сајму ЕКСПО у Кини
Сљедећи текстДр Данку Васиљевићу додјељена титула примаријуса